Galić: Vakcine u određenoj mjeri štite i od indijskog soja; Gavranović: Ako nemate antitijela ne znači da vakcinacija nije uspješna

 Galić: Vakcine u određenoj mjeri štite i od indijskog soja; Gavranović: Ako nemate antitijela ne znači da vakcinacija nije uspješna

Izvor: Printscreen

Obolijevanje od korona virusa u Crnoj Gori danas je na najmanjem nivou od jula mjeseca 2020, te su mjere od sjutra maksimalno ublažene. Vakcinacija daje rezultate a štiti u određenoj mjeri i od indijskog soja. Sve je ovo poručeno na današnjoj redovnoj konferenciji Instituta za javno zdravlje i Kliničkogcentra na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka slika u zemlji izazvana virusom korona.

Na pres konferenciji govorili su dr Igor Galić direktor Instituta za javno zdravlje. dr Marija Gavranović imunolog u KCCG i dr Zoran Terzić medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore.

“Obolijevanje od korona virusa u Crnoj Gori danas je na najmanjem nivou od jula mjeseca 2020. godine. Prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 posljednje nedjelje je bio 18 i bilježi se konstantan pad ovog indikatora od marta 2021. godine. Trenutno aktivnih slučajeva je 380, a hospitalizovanih 60″, poručio je Galić.

Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedjelji 1292, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je bilo 1,43%.

Kako je dodao, u odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Španije, Turske, Kipra i Grčke.

“Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na sto hiljada stanovnika od 20 zemalja članica EU”, naveo je direktor IJZ.

On je podsjetio da je masovna vakcinacija građana Crne Gore započela 4. maja 2021. godine i bilježi zavidne rezultate.

“Tako je do 16. juna aplicirano 270.237 doza vakcina, od kojih je prvom dozom imunizovano 146.964 građana, a u cjelosti je vakcinisano njih 123.273. Od punoljetne populacije građana Crne Gore njih 30,6% je primilo jednu dozu vakcine a 25,7% i drugu dozu vakcine, dakle kompletno vakcinisano”, naveo je Galić.

Crna Gora je, kako je dodao direktor Instituta za javlno zdravlje, procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU.

Zoran Terzić medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore je kazao da je u KCCG hospitalizovano 19 kovid pacijenata od kojih je njih šestoro životno ugroženo.

Printscreen – Zoran Terzić

Ne treba da se žuri sa mjerenjem antitijela nakon kompletne vakcinacije jer imunitet mora da sazri, poručuje imunolog u Kliničkom centru Crne Gore, dr Marija Gavranović.

„S obzirom na to da kolege provode dosta vremena i na terenu, osluškujemo građane. Jedna od dilema koja se javlja je – poslije koliko vremena od koje vakcine treba mjeriti antitijela? Svi žele brže-bolje da se takmiče u brojnosti antitijela, ali, prije toga javnost mora znati sljedeće: Trenutna naučna dostignuća nisu proizvela “100% relevantan” dijagnostički test. U veoma malom i tolerabilnom procentu greške su moguće, što se odnosi i na testiranja za korona virus. Postoji više testova različitih proizvođača za mjerenje antitijela nakon vakcinacije protiv korona virusa. Napominjem da nije moguće da se upoređuju rezultati različitih testova u smislu praćenja porasta ili smanjenja nivoa antitijela jer su ustanovljene drugačije referentne vrijednosti i karakteristike testa“, poručila je ona sa redovne konferecije za novinare u Institutu za javno zdravlje.

„Nakon Sinofarm vakcine naidealnije je raditi testiranje po isteku šeste nedjelje od posljednje primljene doze, za ostale su to četiri do šest nedjelja nakon revakcinacije“, precizirala je ona.

Dr Gavranović je objasnila da IgG antitijela na S (Spike) protein nastaju kao odgovor na vakcinaciju sljedećim vakcinama: AstraZeneca, Pfizer-Biontech, Sputnjik V i Moderna. S druge strane, vakcina koja sadrži umrtvljeni virus, a to je npr. Sinofarm, stvara antitijela drugih specifičnosti.

„I poslije nje mogu da se razviju IgG antitijela na S protein i protein nukleokapsida, ali ne moraju. To ne znači da nemate imunitet, već da ga ne možete izmjeriti komercijalno dostupnim testovima.  Ta komponenta imuniteta  se procjenjuje u naučnim tj. istraživačkim laboratorijama“, naglasila je ona.

Ivana Gavranović – foto: Printscreen

Razlog za kasnije mjerenje antitijela nakon Sinofarm vakcine leži u različitim mehanizmima dejstva, na osnovu kojih Sinofarm vakcina, kako kaže, vjerodostojnije imitira prirodni tok stvaranja imuniteta. Rano je govoriti o razlikama u stvaranju trajnijeg imuniteta među različitim vakcinama dok, kako je navela, ne prođe dovoljan tj. zadovoljavajući vremenski interval od kompletiranja vakcinacije.

„Ovo sve pričamo i zbog onih koji bi mjerili antitijela tri sedmice poslije vakcinacije. Ukoliko neko od građana tri sedmice od završene vakcinacije dobije rezultat na antitijela koji je nizak, to apsolutno nije nikakav razlog za brigu. Imunitet sigurno imate jer vakcina uči vaše tijelo da prepozna i da savlada koronu“, jasna je dr Gavranović.

Ona je ukazala i na različite komponente imunskog sistema koje se aktiviraju nakon vakcinacije.

„Postoji T-ćelijski i  B-humorali imunitet. Mjerenjem antitijela se dokazuje i evaluira  humoralni imunitet, dok se testovi za ćelijski imunitet koriste samo u naučne svrhe. Takođe, nepobitno je da se ove dvije komponente različitim mehanizmima bore protiv virusa (antitijela mogu biti neutrališuća, T ćelije uništavaju ćelije zaražene virusom, itd.), ali su višestruko povezane i olakšavaju ili stimulišu međusobno svoje pojedinačne efekte. Memorijski imunski odgovor, tj. spremnost za odgovor na infekciju nakon vakcinacije, kao  i nakon prirodno preležane bolesti počiva na sadejstvu obje komponente, u ćelijama koje “čuvaju” informacije, te podstaknute daju stimulus za lučenje antiitijela i druge efektorne mehanizme. Na osnovu iskustva širokog obima ustanovljeno je od strane Svjetske zdravstvene organizacije da je optimalna efikasnost Astra Zeneca vakcine kod populacije starije od 65 godina ako je razmak između doza 4-6 nedjelja, za ostale 10 -12 nedjelja, te je to sadašnja zvanična preporuka. Sumiranjem podataka baziranih na velikim populacionim grupama doslo se do ovih zaključaka“, kazala je dr Gavranović.

Da li su potpuno vakcinisani zaštićeni i od indijskog soja?

“Što se tiče efikasnosti protiv indijskog soja, vakcine koje su kod nas dostupne u određenoj mjeri štite i protiv ovog soja”, naveo je Galić dodajući da su vakcine zlata vrijedne te da svi proaktivno djeluju kako bi se što više građana vakcinisalo.

“Što se tiče realnog broja pozitivnih na nivou statističke greške ili ne, on je takav. Podatke koje mi dobijamo iz svojih laboratorija je prosto takav. Mi ne možemo to drugačije da predstavimo i ono što imamo je realan broj. Ali, zamolio bih građane, s obzirom da pandemija nije prošla, dokle god imamo čak i ovaj broj aktivnih slučajeva moramo biti oprezni, pridržavati se mjera i da se građani vakcinišu.”

Apsolutna je činjenica da ćemo biti spremni na dolazak novih sojeva ako pojačamo intenzitet vakcinacije, poručila je dr Gavranović.

Koliko imate vakcina i imate li sve vakcine različitih proizvođača? Šta je sa ruskim vakcinama? Da li ste odlučivali da preporučite vakcinaciju maloljetnika (djece starije od 12 godina) i trudnica?

“Svi građani će biti revakcinisani jer smo insistirali da onaj ko je dobio prvu dozu, da mu se ostavi druga doza. Do sada smo imali 329.550 doza vakcina u zemlji”, kazao je Galić te dodao:

“Što se tiče ruske vakcine IJZ ima tehničku ulogu u pregovorima i nemamo trenutno info u vezi rokova kada dolaze vakcine. Za to je zaduženo MInistarstvo zdravlja. Što se tiče stava o vakcinaciji trudnica i djece oni su poznati i nepromijenjeni.”

Kada su u pitanju smrtni slučajevi nakon vakcinacija, nemamo nijedan smrtni slučaj vezano za vakcinu kazao je Galić.

“Nekih istraga je bilo, javnost je o tome obaviještena ali zasad nemamo potvrđen nijedan slučaj”, naveo je direktor IJZ.

Da li biste lično preporučili vakcinaciju djece starije od 12 godina?

“Sve i da nešto drugo hoću, ja kao profesionalac i zdravstveni radnik sve stavove koje zauzme naučna zajednica, moram poštovati i zaista vjerujem u njih. Ja sam pobornik vakcinacije i smatram da su vakcine jedan od stubova savremene vakcine”, naveo je Galić ističući da će uvijek podržati stav globalne naučne zajednice.

izvor FOS media

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još