Gašenje farmi ako ne dođe do dogovora

 Gašenje farmi ako ne dođe do dogovora

Izvor: FOS Media

Ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za zahtjeve poljoprivrednika u predstojećim mjesecima uslijediće zatvaranje i gašenje farmi, kazao je poljoprivrednik i jedan od organizatora protesta Vladimir Lakić. Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac objasnio je da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti.

Poljoprivrednici će se i danas okupiti u Podgorici kako bi zatražili sastanak sa premijerom i ministrom finansija jer im je egzistencija dovedena u pitanje.

Lakić je istakao da na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koji se dogodio 22. juna,kada su poljoprivrednici traktorima došli u Podgoricu, nijesu naišli na razumijevanje, prenosi portal RTCG.

“Ljudi koji su prisustvovali sastanku nijesu kompetentni za rješavanje naših zahtjeva”, kazao je on.

Kazao je da ne vide rješenje za svoju situaciju i zato će današnji skup biti usmjeren na premijera i ministra finansija.

“Danas je odobren skup od policije i doći će veliki broj poljoprivrednih proizvođača gdje ćemo tražiti sastanak sa ministrom finansija i premijerom. Biće masovniji protest i pozivam sve poljoprivredne proizvođače da se pridruže”, kazao je Lakić.

Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac podsjetio je da je na sastanku Ministarstvo ponudilo farmerima i proizvođačima mlijeka i prerađivačima mlijeka na gazdinstvima 2 centa po litru mlijeka, plus dva za dva mjeseca, kumulativno, četiri da se isplati uz majsku tranšu redovnih revija za njih.

“Sve obaveze od početka godine su izmirene i nije bilo kašnjenja ni po jednoj poziciji. Ministarstvo je pripremilo agrobudžet i očekujemo njegovo usvajanje i molimo proizvođače da budu revnosni u smislu prijavljivanja za subvencije”, kazao je on.

Kaže da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti.

“Zahtjevi proizođača su bili 5 centi od početka Nove godine pa nadalje. To je veliki novac za Ministarstvo. Na godišnjem nivou to bi bilo tri miliona. Ministarstvo ima Agrobudžet po kome tokom cijele godine radi. Po njemu su mjere strukturirane tako da imamo i obim, proceduru, rokove, tako da izvan toga nema toliko novca kojim bi se moglo intervenisati”, kazao je on.

Lakić je kazao da farmeri ne mogu biti zadovoljni sa jednokratnom pomoći za jun i jul.

“Cijena proizvodnog litra mlijeka i otkupne cijene nije u paritetu i da je otkupna cijena mnogo veća u odnosu na troškove proizvodnje”, kazao je on.

Istakao je da su tražili od Ministarstva da ponesu ostavke i da protestuju sa njima tražeći milion eura iz budžetskih rezervi.

“Vidimo da on uopšte nema ni sluha ni razumijevanja za naše probleme”, kazao je on.

Problemi se, kako smatra, mogu riješiti vrlo lako.

“Samo zahtjevom Ministarstva i kreiranjem jednog amandmanada nam se pomogne. Kao što je u budžetu usvojeno 60 i nešto amandmana, na predlog vlade, tako je mogao i ovaj. To nije učinjeno”, kazao je Lakić.

“Mi ne možemo više izdržati ovaj pritisak cijena i ono što će se dešavati u nekim predstojećim mjesecima jeste zatvaranje i gašenje našh farmi ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za naše zahtjeve. Vi onda pogledajte šta će se dogoditi sa crnogorskom poljoprivredom i da li ćemo postati zavisnici od zemalja iz okruženja, kazao je Lakić.

Bogavac je dodao da je do ove situacije došlo zbog povećanja cijene stročne hrane od 10 centi.

“Povećanje je 33 odsto. To znači da ako moramo da damo kravi 300 do 350 grama koncentrata po litru mlijeka, znači da je po litru mlijeka skok koštao 3,3 centa. Ministarstvo nudi dva centa za dva mjeseca. Prihvatili smo predlog farmera da jedan cent koji se daje na količinu mlijeka bude obuhvačeno i pet hiljada kilograma, jer su oni dobijali samo za količinu preko pet hiljada. Tako da jedan farmer koji proizvede 30.000 kilograma mlijeka i preda, na ime premija dobija 3250 eura mjesečno. Dodatno su premije opština negdje jedan, negdje dva centa”, objasnio je Bogavac.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još