Glumica otvorila bolnu temu: Silovanje u Crnoj Gori je tabu

 Glumica otvorila bolnu temu: Silovanje u Crnoj Gori je tabu

Silovanje i seksualno zlostavljanje je tabuizirana tema u Crnoj Gori i o njoj se govori samo od slučaja do slučaja, nakon čega se sve banalizuje i minimizira ovaj surovi i traumatični oblik nasilja svodeći sve na pojedinačne slučajeve, upozorava Aida Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija.

Slučaj u kojem se poznati srpski učitelj glume i režiser Miroslav Aleksić (68) sumnjiči da je seksualno zlostavljao učenice uzdrmao je region.

Naime, njega je juče prijavilo nekoliko djevojaka, od kojih su neke maloljetne. Jedna od njih je poznata mlada glumica Milena Radulović (26) koja je ispričala da je Aleksić silovao kada je imala 17 godina, a koja je nakon brojnih psihoterapija odlučila da progovori o strahotama koje je preživjela.

Aleksić je juče uhapšen, a beogradska policija je, pošto se osnovano sumnja da spisak žrtava nije konačan, pozvala da se jave potencijalne žrtve.

Silovanje – dokazivanje moći i kontrole

Aida Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija kaže da je slučaj iz Srbije izuzetak da žrtva, pritom javna ličnost, javno progovori i podstakne i druge da progovore o seksualnom zlostavljanju.

“Crna Gora nema nikakvu bazu podataka o silovateljima niti znamo koliko slučajeva ima a da žrtve nikad nisu progovorile o seksualnom zlostavljanju. Žrtve silovanja nisu ohrabrene od strane države nikakvim kontinuiranim programima i edukacijama kao i informacijama da prijave bilo koji oblik zlostavljanja. Crnogorski ženski lobi ima licenciranu SOS liniju za žrtve seksualnog nasilja koja funkcioniše od juna 2019. godine na volonterskoj osnovi, jer država nije prepoznala ni imala političke volje do sada da finansijski ili bilo kako drugačije pomogne opstanak ove linije koja je anonimna i dostupna 365 dana”, upozorila je u izjavi za Dan Petrovićeva.

Petrović za Dan ukazuje i da je silovanje čin nasilja, dokazivanja moći i kontrole, a ne seksualnosti muškarca koji je u najvećem broju slučajeva poznat žrtvi.

“Silovateljev cilj je da ponizi ženu i da joj potpuno oduzme ličnu moć i zato nema mjesta pitanjima što nije ranije prijavila. Ovakav način razmišljanja optužuje žrtvu za ono što joj se dogodilo, umjesto nasilnika koji je počinio zločin i obeshrabruje druge žrtve koje ćute o seksualnom zlostavljanju koje im se dogodilo”, naglašava Petrovićeva.

Ističe i da žrtve ćute zato što im ni najbliži ne vjeruju.

“Žrtva je najčešće i jedini svjedok onome što joj se dogodilo, jer silovatelj bira priliku i mjesto bez svjedoka za gnusni čin”, kaže Petrovićeva.

Neuropsihijatar Marina Roganović objašnjava da je silovanje akt agresije i nasilja i u psihijatriji je poznat kao tzv. sindrom silovanja ili trauma silovanja, koji je specifičan oblik posttraumatskog stres sindroma koji prati seksualni napad.

“Žrtve doživljavaju šok, emocionalni stres, strah, nesanicu. Ovo može dovesti do promjene u razvoju slike o sebi i svojoj seksualnosti, kao i pojavi nevjerovanja partnerima. Postoje dugoročne posledice, koje se odražavaju na samoj osobi, njenoj karijeri, profesionalnom razvoju, ljubavnom ali i porodičnom životu”, kazala je Roganovićeva.

Ona ističe da u akutnoj fazi postoje strah, bijes, očaj, tuga, užas, vikanje i plakanje, te nekontrolisano ponašanje ali i skrivanje osjećaja. Ističe i da su nemirni snovi i noćne more naj značajniji simptomi kod žrtava silovanja i oni se javljaju i u akutnoj i u dugoročnoj fazi.

“Strah je stalno prisutan da se silovatelj može vratiti, strah za opštu fizičku sigurnost, strah da ostanete sami, strah od drugih ljudi ili situaci je koje mogu podsjetiti na ono što se desilo… Sem straha, posledice su i nepovjerenje, sklonost izolaciji, povlačenje, pasivnost, preplavljenost traumatskim događajem, razdražljivost”, kazala je Roganovićeva u izjavi za Dan.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još