Gorivo od utorka neznatno jeftinije, teško da će biti drastičnog pada cijena

 Gorivo od utorka neznatno jeftinije, teško da će biti drastičnog pada cijena

izvor Pixabay

Cijene goriva u Crnoj Gori od utorka će neznatno pojeftiniti, dok se drastično umanjenje cijena teško može očekivati u skorijem periodu.

To je za Dan kazao Analitičar za ispitivanje tržišta u Udruženju naftnih kompanija (UNKCG) Draško Striković.

Prema najavama ovoga portala, cijene goriva će biti jeftinije od dva do četiri centa, dok će Vlada produžiti odluku o umanjenju akciza na gorivo za 50 odsto do kraja avgusta.

Po trenutnim parametrima od utorka će cijena benzina biti manja za dva centa, dok će dizel pasti tri ili četiri centa, dok će lož ostati na istom nivou ili će pasti za jedan cent, navodi Striković.

On ističe da su cijene drastično porasle, kao reakcija na sankcije.

-Sada se taj rast amortizuje, pa je došlo do blagog pada cijena. I u narednom periodu treba očekivati blago smanjenje cijena, dok do drastičnog umanjenja teško da može doći – kazao je Striković za Dan.

Trenutno je litar eurosupera 95 – 1,73 eura, BMB 98 je 1,77 eura, dok je litar eurodizela 1,78 eura. Da Vlada nije umanjila akcize za 50 odsto, litar benzina bi bio 33 centa skuplji i koštao bi 2,96 eura, odnosno 2,1 euro po litru, dok bi litar eurodizela bio skuplji za 27 centi i koštao bi 2,05 eura.

Damjanović predložio manje akcize za gorivo do kraja avgusta


Ministar finansija Aleksandar Damjanović najavio je da je taj vladin resor predložilo za današnju sjednicu Vlade da akciza za gorivo bude i dalje umanjena za građane i privredu, da bi se u obuzdale cijene i plaćalo jeftinije gorivo.

Odluka kojom je država smanjila akcizu za 50 odsto važi do 5. jula.

Damjanović je saopštio u intervjuu za TV Prva, u okviru jutarnjeg programa, da će mjera biti nastavljena do kraja avgusta.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još