Gorivo u Crnoj Gori najskuplje u regionu

 Gorivo u Crnoj Gori najskuplje u regionu

izvor Pixabay

Cijena euraosupera 95 u Crnoj Gori i dalje je viša od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva kapitalnih investicija, piše Dan.

Prema podacima iz novog Biltena o cijenama naftnih derivata, litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,37 eura, u Srbiji 1,35 eura, a u Hrvatskoj 1,45 eura.

Litar eurosupera 95 jeftiniji je u Albaniji gdje košta 1,18 eura, Sjevernoj Makedoniji 1,17 eura i Bosni i Hercegovini (BiH) 1,14 eura.

Najjeftiniji eurosuper 95 plaćaju građani Bugarske 1,07 eura, a najskuplji stanovnici Holandije 1,84 eura.

Kada je u pitanju eurodizel, litar u Crnoj Gori košta 1,21 eura.

U Srbiji se može kupiti za 1,38 eura, a u Hrvatskoj za 1,39 eura.

Litar eurodizela jeftiniji je u Albaniji gdje košta 1,14 eura, BiH 1,1 eura i Sjevernoj Makedoniji 1,02 eura, što je najniže u Evropi.

Najskuplji eurodizel plaćaju građani Švedske 1,65 eura.

“Slijedi sačinjavanje elaborata o nepravilnostima i zapisnika, plombiranje mjesta priključka i shodno propisima utvrđivanje i naplata pričinjene štete u visini obračunate neoviašćeno preuzete električne energije. Ovdje bih naročito istakao da se obračun vrši u skladu sa Metodologijom za obračunavanje i naplatu neoviašćeno preuzete električne energije, shodno kojoj obračunati iznos ‘kada vas uhvate na djelu’ znatno premašuje eventualne ‘uštede’ koje korisnik smatra da ostvaruje ovakvim načinom priključenja. Nakon utvrđenog obračuna, predmet se predaje Sektoru za pravne poslove na dalje postupanje”, kazao je on.

U slučaju da korisnik odbije da plati iznos obračunat po osnovu neovlašćenog korišćenja električne energije CEDIS, nezavisno od Sektora mjerenja, dužan je da pokrene prinudnu naplatu.

Stešević je govoreći o gubicima na mreži kazao da su oni u kontinuitetu u padu. Tako su ukupni gubici električne energije koji su 2012. godine iznosili 20,13 odsto do 2020. godine svedeni na 12,93 odsto. To je ostvareno, kaže, zahvaljujući značajnim investicijama, posebno projektom ugradnje elektronskih brojila u čiju finalnu fazu planiraju da uđu što prije, kako bi 85 odsto crnogorskog konzuma bilo pokriveno ovom naprednom tehnologijom.

“Nivo od 12,93 odsto gubitaka na mreži predstavlja ukupne gubitke, odnosno sumu tehničkih i komercijalnih gubitaka, od čega 8,43 odsto za 2020. i 8,30 odsto za 2021. godinu Regulatorna agencija za energetiku priznaje kao opravdani trošak. Nije na odmet ponavljati da su tehnički gubici posljedica funkcionisanja distributivnog sistema električne energije i dio su cijene električne energije svuda u svijetu, dok sve preko navedenog procenta (8,30 odsto za 2021. godinu) predstavlja isključivo trošak kompanije i mahom je posljedica neovlašćenog korišćenja električne energije”, kazao je on.

Po mišljenju Steševića, za redukciju gubitaka na raspolaganju su im dvije mogućnosti.

“Jedna je investiciona aktivnost koja je izuzetno dinamična imajući u vidu iznos od preko sto miliona eura koji je uložen u AMM projekat, uključujući i ostale vrijedne projekte. Druga mogućnost jeste suzbijanje neovlašćenog korišćenja električne energije. Upravo na ovom planu smatramo da se može uraditi više, zbog čega smo početkom mjeseca pokrenuli akciju suzbijanja neovlašćenog korišćenja električne energije koja će biti sprovođena na području svih crnogorskih opština, a trajaće dovoljno dugo za neutralisanje svih vidova neovlašćene potrošnje”, ocjenjuje.

Suzbijanje krađe struje, zaključuje, izuzetno je značajno koliko za kompaniju, toliko i za građane. Da su toga svjesni i sami građani, potvrđuje podatak da kompanija već bilježi znatan broj korisnika koji je prijavljivao neovlašćenu potrošnju, zbog čega su i aktivirali posebnu imej adresu neovlascenapotrosnja@cedis.me, putem koje se anonimno može zahtijevati kontrola mjernog mjesta zbog sumnje na neovlašćenu potrošnju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još