GP URA Ulcinj:Lokalne finansije tužna priča

 GP URA Ulcinj:Lokalne finansije tužna priča

foto Portal Ulcinj

Da su lokalne javne finansije i opština Ulcinj postale tužna priča, koja može imati ogromne posljedice za sve građane, ocijenio je na danas održanoj pres konferenciji predsjednik OO URA Ulcinj Omer Bajraktari.  

Još tužnija jekako navodi, činjenica da u srozavanju janih finansija učestvuju sve političke partije “gutajući” svaku nepravilnost ili neodgovornost zarad sitnih ličnih interesa.

“ Imamo slučaj da istovremeno rastu i dugovi Opštine, ali i dugovi prema Opštini što pokazuje da imamo jako loše vođenje Sekretarijata za budžet i finansije. Ulcinj ima veoma veliki fiskalni kapacitet, ali nažalost izuzetno nizak nivo sopstvenih prihoda, koji sada čine ispod 50% i to je nedopustivo i neodrživo. Takva struktura je ogledalo koliko se loše radi u tom organu i koliko se loše vodi Opština po svim sektorima”, ocijenio je Bajraktari.

Rezultat takvog rada, kako navodi, jeste činjenica da bi bez Egalizacionog fonda danas Opština teško opstala.

“ Od mantre “bez DPS-a nema razvoja” stigli smo na najnižu tačku u istoriji ove opštine. Danas ne treba biti nikakav ekspert za javne finansije kako bi ste skenirali tu problematiku. Državna revizorska institucija (DRI) dala je najbolju analizu radeći izvještaj za 2018. godinu za koji je dala duplo negativno mišljenje. U tom izvještaju se, između ostalog, konstatuje da je prekršeno 15 zakona i nekoliko drugih pravnih akata. Za tu skandaloznu ocjenu niko nije snosio bilo kakvu odgovornost”, kazao je Bajraktari.

On smatra da su tri ključna razloga za ovakvo stanje u javnim finansijama u opštini: neodgovornost, nesposobnost i korupcija.

“ Kao najslikovitiji i najsvježiji primjer imamo kupovinu novog luksuznog automobila za potrebe predsjednika Opštine. U jednoj od najtežih godina na ekonomskom i zdravstvenom planu koju pamtimo, predsjednik se odlučio na ovakav bahat korak koji je u najmanju ruku skandalozan”, kazao je Bajraktari.

Kakva slika se šalje iz Ulcinja, navodi on, u vrijeme kada dobijamo razne donacije za zdravstvenu opremu, a predsjednik jedne od najsiromašnijih opština se odlučuje na ovakav korak.

“Kako se danas osjećaju studenti kojima je ova vlast rebalansom smanjila iznose stipendija prije samo 15 dana. Kako se osjećaju radnici Javne ustanove “Sirena” koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju, kojima je takođe ova vlast smanjila sredstva rebalansom i koji jedva funkcionišu. Kako se osjećaju sportski klubovi od kojih su neki već ugašeni, a neki pred gašenjem jer nemaju nikakvu podršku”, kazao je Bajraktari.

Prema njegovim saznanjima, danas će radnici opštine Ulcinj dobiti plate iz budzeta opštine Bar.

“Ulcinj se danas nalazi na istorijskom minimumu u političkom, ekonomskom, kulturnom, sportskom, demografskom i u svakom drugom smislu. I to mora da se zaustavi”, poručio je Bajraktari.

Pročitajte još