Građani Crne Gore prijavili 23 neželjena efekta vakcine Sputnjik V

 Građani Crne Gore prijavili 23 neželjena efekta vakcine Sputnjik V

izvor gov.me

Institutu za ljekove i medicinska sredstva do danas su prijavljene 23 sumnje na neželjene efekte vakcinacije Sputnjik V vakcinom, kazala je rukovoditeljka Centra za postmarketinško praćenje Instituta Maja Stanković.

Ona je podsjetila da se za sada stanovništvo u Crnoj Gori vakciniše vakcinom Sputnjik V, prenosi portal RTCG. 

“Tako da Institutu za ljekove i medicinska sredstva do danas su prijavljene 23 sumnje na neželjene događaje nakon vakcinacije. Najveći broj prijavljenih slučajeva se odnosi na neželjene događaje koje mi očekujemo nakon primljene vakcine”, kazala je Stanković u Jutarnjem programu za RTCG. 

Pojasnila je da se najčešće radi o reakcijama lokalne prirode, poput bola i crvenila na mjestu primjene, dok su od sistemskih reakcija najčešće malaksalost, glavobolja i umor.

“Međutim, te reakcije su blagog, do umjerenog intenziteta, i bitno je napomenuti da su klinička ispitivanja pokazala da se to može očekivati”, rekla je Stanković.

Bezbjednosni profil svih vakcina je, kaže ona, vrlo sličan, pa se upravo takvi neželjeni efekti mogu očekivati i kod ostalih vakcina koje su odobrene u Crnoj Gori.

“Mi sve to budno pratimo, ne samo u Crnoj Gori. Tako da imamo sve informacije o bezbjednosti vakcina”, istakla je sagovornica TVCG.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još