Građani da tuže državu, da svoju pravdu zadovolje na sudu (VIDEO)

 Građani da tuže državu, da svoju pravdu zadovolje na sudu (VIDEO)

ilustracija FOS media

Građani treba da tuže državu, da svoju pravdu zadovolje na sudu, kazao je Vesko Pejak, jedan od onih čije ime se našlo na spornom spisku osoba u samoizolaciji, kojeg je Vlada objavila. On je poručio da takva situacija ne može ”više nikad da se desi”.

Podsjetimo, Vlada je u martu, a uz prethodno dobijenu saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka, objavila spisak osoba u samoizolaciji u cilju, kako je tada objašnjeno, sprečavanja širenja koronavirusa.

NVO Građanska alijansa podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti te odluke. Ustavni sud je krajem jula proglasio neustavnom tu odluku Vlade.

Pejak je kazao da je objavljivanjem spiska, odnosno ličnih podataka više desetina osoba, Vlada narušila ljudska prava. Dodao je da je država dužna da štiti podatke građane koji su joj povjereni i pocrtao da takva situacija ne smije da se ponovi. On je takođe imao i predlog za objavljivanje jednog spiska, koji bi, kaže, bio daleko zanimljiviji javnosti, od spiska osoba u samoizolaciji.

f

Advokatica Maja Živković saglasna je da je ovaj potez nadležnih nije opravdan. Ona je pojasnila proceduru podnošenja tužbe, kao i mogućnosti građana… Više o tome saznajte u videu:

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još