Građani Hercegovine u strahu nakon zemljotresa: Hučanje se čulo i jutros

 Građani Hercegovine u strahu nakon zemljotresa: Hučanje se čulo i jutros

Foto: Denis Kapetanović / PIXSELL- Posljedice zemljotresa u Mostaru

Građani Hercegovine su cijelu noć proveli na nogama iz straha od zemljotresa koji je prouzrokovao veliku materijalnu štetu na prostoru opština Ljubinje i Berkovići (u čijem je selu Strupići bio i epicentar), dok na prostoru Trebinja još nema prijavljenih većih oštećenja.

Stevan Bekan, načelnik štaba za vanredne situacije grada Trebinja, kaže da je najvažnije to što nema povrijeđenih, ali ni veće materijalne štete, a kada je u pitanju Brana Grančarevo ističe da nema mjesta za paniku jer je ona projektovana tako da može izdržati velike elementarne nepogode

Stanovnici Ljubinja i Berkovića su ipak više uznemireni, jer, osim pretrpljenih velikih materijalni šteta na objektima i automobilima, postoji mnogo veća bojazan za dalji ishod situacije.

Mještani Berkovića tvrde da se cijelu noć čulo neko podzemno hučanje koje se često javlja i tokom ovoga jutra, što ih dodatno uznemirava.

Nakon sinoćnjeg izuzetno snažnog zemljotresa koji je uzdrmao Hercegovinu i veći dio Bosne, Dalmacije, Crne Gore i Srbije, tlo je tokom noći nastavilo da podrhtava nešto slabijim intenzitetom. Tako je tokom cijele noći na širem području Hercegovine registrovano više podrhtavanja, sa epicentrom u Stocu i okolini, prenosi Klix.ba.

Podaci Republičkog seizmološkog zavoda Srbije pokazuju da je u BiH, nakon prvog zemljotresa koji se dogodio oko 23 sata, zabilježeno preko 30 potresa slabijeg intenziteta.

Nakon svakog jačeg potresa obično uslijedi više manjih podrhtavanja koja uglavnom ne uzrokuju materijalnu štetu, ali su prirodna pojava nakon prvog i najjačeg potresa.

Prvi zemljotres jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali registrovan je sinoć u 23:07 sati. Mediji u BiH javljaju kako su zemljotres naročito osjetili u Mostaru, ali i u Sarajevu, Trebinju, Čapljini, Ljubinju i drugim mjestima.

Brojni građani Mostara noć su proveli na ulicama.

– Sve se treslo, odmah smo izašli napolje – rekla je jedna građanka tog grada.

Potom je tlo nastavilo da podrhtava, a prema podacima Federalnog hidrometeorloškog zavoda novi zemljotres je registrovan u 1:34 jačine 2,7 po Rihteru.

Tokom noći zabilježena su podrhtavanja u:

1:55 sati – magnitude 2,9 Richterove skale

2:02 sati – magnitude 2,6 Richterove skale

2:59 sati magnitude 4,3 Richterove skale

4:20 sati 4,4 Richterove skale

Epicentar svih potresa je u blizini Stolca.

Radi se o izuzetno trusnom području.

Ovo podrhtavanje za mnoge građane značilo je besanu noć. U Stolcu je pričinjena materijalna šteta. Uglavnom se radi o popucalim zidovima i obrušavanjima.

Nažalost jedna osoba je stradala nakon što se stijena obrušila na jednu kuću. Radi se o ElmirI Sefo. Njeni roditelji i sestra su lakše povrijeđeni.

Direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž, kazao je i to da se u ovu zdravstvenu ustanovu javilo nekoliko povrijeđenih osoba.

Raguž je naglasio da je jedna osoba zadobila teske tjelesne povrede te da je prevezena u bolnicu u Mostaru, a da su kod ostalih osoba koje su se javile u Dom zdravlja utvrđene lakše povrede i one su puštene na kućno liječenje.

Najjači u zadnjih 50 godina

Prema zvaničnim informacijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda sinoćnji zemljotres jačine 5,6 stepeni po Rihteru peti je najjači zemljotres zabilježen na tlu BiH i najjači u posljednjih 50 godina.

Prema prvim podacima govorilo se o jačini od 6,0 te 5,2 stepeni po Rihterovoj skali, ali u svakom slučaju radi se o zemljotresu koji je nanio materijalnu štetu na objektima.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još