Građani pitaju : “Kome smetaju mještani Totoša?”

 Građani pitaju : “Kome smetaju mještani Totoša?”

ZID SRAMA I PONIŽENJA U NASELJU TOTOŠI

Građani naselja Totoši ponovo apeluju na lokalnu upravu da riješi nagomilane probleme u ovom naselju. Mještanin Totoša Enes Uković ističe da je Ulcinj grad koji je uvijek bio sinonim za multinacionlanost i multikulturalnost, ali isto tako svjedočimo, kako navodi, diskriminaciji i degradaciji jedne zajednice.

“ U blizini   OŠ “Maršal Tito”  nalazi se i naselje Totoši ,koje je već duži niz godina pretvoreno  u geto ili Brazilsku favelu. Ovakvi zidovi postoje samo u Palestini,koji  razdvajaju dvije zaraćene strane Izrael i Palestinu. Ne vidim da mi bilo koga ugrožavamo,naprotiv lojalni smo građani ovog društva. Ne treba biti mudar i  konstatovati da je ,sve ovo sto nam se dešava čist primjer diskriminacije jednog naroda. Sve se ovo dešava u vrijeme kada je Crna Gora na putu ka EU,iskreno se nadam da ovo nisu demokratski standardi EU”, kazao je Uković.

Put koji je zatvoren, ističe on, nijesu koristili samo građani pomenutog naselja,već i ostali Ulcinjani, čija djeca pohadjaju Osnovnu školu. 

“Putni prilaz školi je bio glavni izlaz građanima naselja ,kao i najbliža ruta do centra grada. Očigledno je da nekome smetaju mještani naselja Totoši. Zid koji je podignut od strane nadležnih “OŠ Maršal Tito” prouzrokuje poplave prizemnih kuća i stanova,jer posle obilnih kiša voda nema kud,a kapacitet postojećih šahti je nedovoljan da primi svu tu vodu koja se sliva. Kroz jedan dio naselja prolaze gradske kanalizacione cijevi,na jednom mjestu su pukle ,odatle takođe izlaze fekalije i otpadne vode”, kazao je Uković.

Prema njegovim riječima, izgradnja zida ne samo da loše utiče na izgled naselja i da im otežava kretanje, nego  imaju problem i stajaćih voda.

“To se dešava jer voda nema kud, kao što i sami pretpostavljate,stajaće vode su izvor zaraze.  Takođe želim da navedem da su se prije nekoliko mjeseci izvodili radovi koje je finansirala Opština,ali ne samo da nijesu riješili naše probleme ,već su ih jos više pogoršali i nakon kopanja i završetka radova nijesu  zatvorili sve što su otkopali,tako da prilikom izlaska iz naselja autom moramo proći korz šahtu koja je uzdignuta i koja prouzrokuje štete na našim autima”, istakao je Uković.

GRAĐANSKA INICIJATIVA BIĆE UPUĆENA NA ADRESU SKUPŠTINE OPŠTINE ULCINJ

Ovo je, kako kaže, ozbiljan problem i zahtjeva ozbiljan pristup u rješavanju.

“ Upravo zbog ozbiljnosti svih ovih problema  i u cilju trajnog rješavanja mi planiramo da podnesemo građansku inicijativu Skupštini opštine Ulcinj. Obratili  smo se gradonačelniku Ljoru Nrekiću u nadi da će nam ponuditi rješenje za navedene probleme. Takođe zelim da navedem da sam ovaj problem prezentovao i kabitenu podpredsjednika Vlade Dritana Abazovića”, naveo je Uković.

On ističe da je izgrađeni zid –zid srama I poniženja, koji ugrožava zdravlje ljudi ,koji žive sa druge strane zida.

“ Ako se sve to uzme u obzir ,onda čin izgradnje zida možemo nazvati I zločinom. Samo da pojasnim stid pripada onima koji su donjeli takvu odluku ,a poniženje pripada nama,jer su nas time ponizili do krajnosti”, istakao je Uković.

On se nada, kako kaže, da će nadležni organi pronaći rješenje za ovaj  problem i da će imati bar malo razumjevanja ,kojeg do sad nije bilo.

NASELJE TOTOŠI

“Ovo su ključni problemi naselja ,ovog puta nećemo govoriti o tome da naselje nema prikladno mjesto gdje bi djeca provodila svoje slobodno vrijeme,kao i da nemamo zelenilo,parking za zgrade,park. Zbog javnosti želim da jasno definišem problem sa kojima se suočavamo: Očekujemo da nam se riješi problem otpadnih voda u naselju; Da se pronađe adekvatno rješenje za zid koji narušava izgled naselja i prouzrokuje poplave prizemnih kuća; Da se konačno asfaltira dio puta na ulazu u naselje  kojeg su izvođači radova ruinirali; Da  se konačno otvori put prema OŠ “ Maršal Tito” , koji je oduvjek postojao čak i prije nego što je škola sagrađena”, pojasnio je Uković.

On pita nadležne: “Zar je lakše dodati još jednu ciglu u zidu, nego otvoriti još jednu kapiju u njemu? “

Pročitajte još