Granice otvorene samo za susjede i S. Makedoniju, preporuka da časovi traju pola sata, svadbe uz kovid potvrdu

 Granice otvorene samo za susjede i S. Makedoniju, preporuka da časovi traju pola sata, svadbe uz kovid potvrdu

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori postaje zahtjevna i traži poseban i dodatni oprez svakog od nas ponaosob, dok zdravstveni sistem odgovara sa više od 100 odsto svojih mogućnosti i situacija je pod budnim nadzorom kompletnog zdravstvenog sistema Crne Gore, rekao je direktor IJZ Igor Galić.

U skladu sa promjenom epidemiološke slike, Vlada Crne Gore donijela je sljedeće mjere:

1. Ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim državljanima i strancima samo ukoliko posjeduju jedan od četiri sljedeća dokaza:

a) Da je potpuno vakcinisan/a ILI vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv COVID-19;

b) Da posjeduje negativan PCR test na SARSCov-2 ne stariji od 72 sata;

c) Da posjeduje dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

d) Da posjeduje negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati.

Ukoliko lica, bez obzira na to da li su naši državljani ili stranci, sa stalnim mjestom boravka u Crnoj Gori, ne posjeduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test.

S druge strane, u Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. To se odnosi na državljane Crne Gore i na državljane navedenih zemalja.

Svi koji ulaze u Crnu Goru dužni su da poštuju zdravstvene mjere u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje koje je dostupno na svim graničnim prelazima i na internet stranici Ministarstva zdravlja Crne Gore i Instituta za javno zdravlje.

2. Svadbe, rođendane, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posjedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde kog moraju da posjeduju i domaćini i gosti događaja, a to su:

a) Da je potpuno vakcinisan/a ILI vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv COVID-19;

b) Da posjeduje negativan PCR test na SARSCov-2 ne stariji od 72 sata;

c) Da posjeduje dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

d) Da posjeduje negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati.

Ugostiteljski objekat je dužan da odredi lice za poštovanje propisanih mjera. Podsjećamo da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno.

3. Prostore iz oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posjetiti ukoliko lice posjeduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mjera.

4. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i sl.) uz poštovanje propisanih mjera (nošenje maske i držanje odstojanja).

5. Preporuka Vlade je da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata.

6. Sahrane umrlih lica obavljaju se uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski.

7. Snažno se preporučuje da se zaposlene osobe u oblasti prosvjete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv COVID19 infekcije.

Ove mjere biće na snazi od 21. avgusta do 10. septembra. U slučaju promjene epidemiološke situacije, biće momentalno korigovane.

Od ukupnog broja zaraženih samo 3,6 odsto zahtijeva bolničko liječenje

Zdravstveni sistem Crne Gore spremno je dočekao Delta soj korona virusa koji se brzo prenosi, poručila je direktorica KCCG. Tome svjedoče činjenice.

“Svi ljekari svih bolnica u kojima se liječe COVID pacijenti svakog dana imaju online konsultacije sa specijalistima Kliničkog centra Crne Gore. Dakle, o svakom pacijentu u Crnoj Gori ne brine samo ljekar koji ga vodi, već u dogovoru sa kolegama iz Klničkog centra Crne Gore svakome od njih se konzilijarno postavlja ili mijenja terapija i dogovara eventualni premještaj. Uz to, podsjećamo da odnedavno u COVID odjeljenju barske bolnice rade i ljekari KCCG”, rekla je Radulović.

Osim toga, dodaje, u posljednje vrijeme su prošireni bolnički kapaciteti – i smještajni i kiseonički. Bolnica u Pljevljima prvi put je dobila centralni kiseonik, prošireni su kapaciteti i u Kotoru. U toku je proširenje kapaciteta u Baru, Brezoviku i Kliničkom centru Crne Gore.

“Na današnji dan, 20. avgusta 2021. godine na bolničkom liječenju u Crnoj Gori nalazi se 195 pacijenata. To je oko 53 odsto u odnosu trenutno opredijeljene bolničke postelje koje na nivou države iznose 364 kreveta, ali momentalno, u slučaju potrebe, kapacitet može da bude proširen i na 800-1000. Jedan pacijent zahtijeva mehaničku ventilaciju, dok se nekih četiri odsto nalazi na neinvazivnoj ventilaciji.

Što se tiče sjevera Crne Gore, u pljevaljskoj, bjelopoljskoj i beranskoj bolnici se nalazi 31 pacijent. Nijedan od ovih pacijenata ne zahtijeva pomoć respiratora. U ovim bolnicama, trenutno je slobodan 41 krevet”, navodi Radulović.

U centralnom regionu, u nikšićkoj bolnici i SB Brezovik se nalazi 30 pacijenata od ukupno 88 opredijeljenih postelja. Nijedan pacijent ne zahtijeva pomoć respiratora.

S druge strane, navodi Radulović, očekivan je porast prijema u barskoj i kotorskoj bolnici koji primaju pacijente iz kompletnog južnog dijela države. U ovim bolnicama se liječi 77 pacijenata, a na raspolaganju su trenutno 104 mjesta. Od onih koji su hospitalizovani, četiri pacijenta su na neinvazivoj ventilaciji, jedan zahtjeva mehaničku ventilaciju.

U KCCG je na liječenju 51 pacijenat od kojih nijedan nije intubiran.

“U Institutu za bolesti djece su tri pacijenata koji se liječe od korone. Ističemo da KCCG na liječenje prima djecu iz Podgorice, Cetinja, Kolašina i Danilovgrada. Ovo su ujedno i jedini pedijatrijski pacijenti koji se hospitalno liječe u cijeloj zemlji.

Takođe napominjemo da smo u cilju pružanja medicinske pomoći neCOVID pacijentima od juče proširili kapacitet za COVID pacijente u objektu stare medicinske škole i time sa 55 kreveta, COVID odeljenje povećali na 85 kreveta. Na ovaj način, za razliku od prethodne godine, omogućićemo da se ne prekida liječenje svih ostalih pacijenata, bilo da se radi o ambulantnom pregledu, bilo da se radi o bolničkom tretmanu”, kazala je Radulović.

Ona naglašava da porast broja zaraženih ne prati potrebu za bolničkim liječenjem.

“Konkretno, od ukupnog broja zaraženih, njih 96,3 odsto ne zahtijeva bolničko liječenje. Na to je sigurno uticala vakcinacija, ali i činjenica da dosta vremena provodimo na otvorenom prostoru. S obzirom na to da se jesen bliži, jako je važno da ne odustajemo od nošenja maski i držanja odstojanja”, istakla je Radulović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još