Grupa NVO: Da li je nabavljena oprema za rizike zbog naftnih bušenja, Meksički zaliv nova opomena

 Grupa NVO: Da li je nabavljena oprema za rizike zbog naftnih bušenja, Meksički zaliv nova opomena

ilustracija

Ni 100 dana od kako je počelo prvo istražno bušenje našeg mora u potrazi za naftom i gasom, domaća javnost nema pouzdane informacije šta sve dvije naftne kompanije “Eni“ i „Novatek“ rade nedaleko od Ulcinja i koliki je stvarni uticaj na turizam i životnu sredinu. Takođe nije poznato ni šta je urađeno da zemlja nabavi odgovarajuću opremu kako bi mogla da drži pod kontrolom sve rizike projekta, ali ni kako će biti obezbijeđen relevantan stručni kadar, koji će imati dovoljno znanja i biti sposoban da prati rad naftnih giganata tokom istraživanja, navodi se u zajedničkom saopštenju NVO Green Home, NVO CZIP, MSJA, Eko Korjen, NVO Brda i ekološkog aktiviste Mustafe Canka.

“Sve ovo, makar i djelimično, nije poznato ni nakon nedavnog, oštrog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI), koji je naslikao pravnu, institucionalnu, finansijsku i kadrovsku nespremnost države za izuzetno rizičan projekat, kakvo je istraživanje i proizvodnja nafte i gasa. Ovaj projekat je, pod netransparentnim okolnostima, pokrenula i dogovorila bivša Vlada Demokratske partije socijalista (DPS), dajući posao italijansko-ruskom konzorcijumu Eni i Novatek”, poručuju iz grupe NVO.

Kako su naveli, nova Vlada je projekat bukvalno „slijepo nastavila“, iako bi odgovorniji pristup zahtijevao, pojašnjavaju, da se preispita koncesioni ugovor i donesu potrebna zakonska i podzakonska akta za njegovo eventualno sprovođenje (na održiv način), pa tek onda preduzimaju drugi koraci, dok je izvještaj DRI svakako morao biti „crveni alarm“ donosiocima odluka.

“Podsjećanja radi, izvještaj je potencirao opasnost od rizika zagađenja i uticaja na životnu sredinu, koje bi značajno moglo da ugrozi ekonomske aktivnosti i nanese višestruke štete. Apostrofirao je i zastarjelost podataka (navodi se da su posljednje studije rizika rađene još 2012. godine) i nedostatak opreme za slučaj zagađenja većeg obima.Takođe je i veoma zabrinjavajući nalaz DRI-a da je zakonski i podzakonski okvir za ovako složene projekte nepotpun i nedovoljan, što najbolje pokazuje koliko je bivša vlast ušla u ovaj rizičan projekat „grlom u jagode“”, dodaju u saopštenju.

Uprkos svemu ovome, napominju, ali i izraženim strahovima u javnosti u vezi projekta nafte i gasa, resorno Ministarstvo kapitalnih investicija do danas nije preduzelo niti jedan jasan korak da argumentima i nedvosmislenim podacima (a ne pukom retorikom!) umanji te strahove.

“Saznali smo tek da je prije nekoliko dana nova Vlada imenovala komisiju koja će pratiti aktivnosti u cilju zaštite životne sredine, što ranija nije učinila u punom mandatu”, napominju iz grupe NVO.

Grupa NVO poručuje, da imajući u vidu ogroman potencijalni uticaj projekta istraživanja nafte i gasa, načina na koji je dogovoren, štetnost zaključenog koncesionog aranžmana,sugerišu,  za ukazati je da je javnosti što prije potrebno prikazati nedvosmislene informacije u vezi projekta, a bilo da su pozitivne ili negativne.

“Najnovije filmske scene pakla iz Meksičkog zaliva sve razumne, a posebno odgovorne, na to obavezuju”, zaključuju iz grupe NVO.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još