Hadžibeti apeluje na Vladu da prekine sa diletantskim postupcima u slučaju Valdanos

 Hadžibeti apeluje na Vladu da prekine sa diletantskim postupcima u slučaju Valdanos

izvor FORCA

Potrpredsjednik FORCE Gzim Hadzibeti reagovao je na odluku Vlade da odmaralište „Valdanos da na upravljanje Upravi za imovinu.

Reagovanje prenosimo u cjelosti: 

” U dnevnom listu „Pobjeda“ dana 18.11.2021.godine objavljen je tekst da je Vlada Crne Gore prihvatila prijedlog Ministarstva odbrane i dala Upravi za katastar i državnu imovinu na upravljanje bivše vojno odmaralište „Valdanos“ u Ulcinju, pozivajući se na činjenicu da ovaj kompleks navodno ne posluje od 2008 godine i da je upravljanje ustupljeno shodno Zakonu o državnoj imovini.

Ne ulazeći da li se radi o zloj namjeri ili neznanju, podsjećamo Vladu Crne Gore da je Skupština CG usvojila Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos(Sl.list CG br.66/2021 od 23.06.2021.godine) koji je Forca sastavila i predlozila,   akojim je predviđeno da se ova imovina mora  vratiti bivšim vlasnicima kojih ima ukupno 204.

Iako se radi o zakonu koji nije predlog ove vlade, niti je ova vlada dala potrebno mišljenje u proceduri koja je prethodila glasanju u Skupštini CG, potpuno nam je nepojmljivo, da u situaciji kada se postupci vraćanja uveliko vode i kada je donesen veliki broj rješenja o vraćanju, od kojih su neka čak i pravosnažna, o čemu se pojedini članovi vlade i njima bliska lica naveliko hvale na društvenim mrežama, vlada odlučuje da ovu imovinu ustupi na upravljanje,ni manje ni više nego državnom organu koji i odlučuje o vraćanju ove imovine u skladu sa zakonom njenim bivšim vlasnicima.

Zato molimo Vladu Crne Gore da prestane sa ovakvim, usudili bi se reći, diletantskim postupanjem, jer iako ste najviši izvršni organ ove države, to ne znači da ne morate da poštujete njene zakone, pa predlažemo da se odmah preispita i stavi van snage ova odluka, jer je ista u suprotnosti sa Zakonom o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos.

Vjerovatno da Zakon o državnom imovini daje za pravo Vladi Crne Gore da upravlja imovinom koja je državna, ali joj nikako ne daje za pravo da upravlja privatnom imovinom fizičkih i pravnih lica.Ta vremena su srećom ostala iza nas.

Imovina u uvali Valdanos se konačno vraća njenim pravim vlasnicima i samo oni imaju pravo da njome upravljaju, onako kako to zakon propisuje, zbog čega očekujemo i od Vlade Crne Gore da postupa onako kako zakon nalaže.”

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još