Hitno započeti sanaciju obrušenih bedema u Starom gradu

 Hitno započeti sanaciju obrušenih bedema u Starom gradu

foto Portal Ulcinj

Sanaciji obrušenog zida u Starom gradu mora se pristupiti hitno, poručeno je nakon sastanka u kabinetu predsjednika opštine Ljora Nrekića sa direktorkom Centra za konzervaciju i arheologiju Biljanom Brajović, arhitekticom konzervatorom Vanjom Bošković,, direktorom Centra za kulturu Musom Hodžićem, inženjerom statike Mentorom Lunjim i arhitektom Antonom Ljuljđurajem.

Na sastanku je predloženo hitno formiranje stručne komisije, čiji bi zadatak, izmedju ostalog bio, određivanje smjernica za projektovanje. Naglašeno je da nadležno Ministarstvo, koje sada pokriva četiri resora, izmedju ostalog i kulture dod anas nije odgovorilo na nijedan dopis.

Inženjer statike, Ulcinjanin Mentor Lunji insistirao je da se krene odmah sa uklanjanjem šuta i humusa, novcem koji je nedavno donirala Ambasada Kosova u iznosu od deset hiljada eura, za sanaciju obrušenih bedema. Prema njegovim riječima, nakon toga je ključno da se odrade geotehnička istraživanja.

Prvi čovjek Ulcinja, podržao je inicijativu, s tim što je poručio da prvi korak mora biti dostavljanje zatjeva Upravi za zaštitu kulturnih dobara. To će koliko danas biti završeno od strane Centra za kulturu.

Nrekić je kazao i da je već upućen zahtjev Vladi Crne Gore, ali do danas niko nije reagovao, s obzirom da je Stari grad kulturno dobro.

Ekipa Centra za konzervaciju i arheologiju, je nakon urgenicije koju su dobili od Agencije za zaštitu prirodnih i kulturnih dobara, izašla i uradila uviđaj. Isti je upućen resornom Ministarstvu, ali nema odgovora.

“Mislim da smo mi tek skoro dobili i državnog sekretara koji bi koordinirao resorom kulture, a do sada je bilo pravilo da, kada se desi devastacija koja je izazvana prirodnim posljedicama, nekadašnje Ministarstvo kulture je bilo to koje je obezbjeđivalo sredstva za realizaciju projekata. Mi ćemo kao insitutcija voditi računa prilikom uklanjanja tog šuta. Ukoliko se desi da neki dio zida bude labilan, tu bi trebalo odmah pristupiti, uraditi neku vrstu zaštititne membrane, da bi zid što više sačuvao u toku uklanjanja šuta. Jako je bitno da se svaki sloj prosije, jer se očekuje da se nađu određeni fragmentalni skeletni dijelovi , keramika ili još ponešto što bi bilo smjernica za neka buduća istraživanja”, kazala je Brajović.

Pročitajte još