Hodžić: Morsko dobro bilo rušilački nastrojeno prema Ulcinju, tome doprinjeli i partijski kadrovi zaposleni u Upravnom odboru preduzeća

 Hodžić: Morsko dobro bilo rušilački nastrojeno prema Ulcinju, tome doprinjeli i partijski kadrovi zaposleni u Upravnom odboru preduzeća

foto Portal Ulcinj

Poznati eko aktivista iz Ulcinja Dželal Hodžić zabrinut je za prostor Ulcinja, posebno obalno područije, koje je , kako ocjenjuje u katastrofalnom stanju. On smatra da bi svojim angažmanom mogao doprinijeti promjenama na bolje. Spreman je , kako navodi da to radi I volonterski, o čemu je dopisom obavijestio predsjednika Vlade  Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Dritana Abazovića. On nudi nudi volontersku pomoć za početak  rješavanja problema u oblastima ekologije I poljoprivrede, održivog razvoja I ribarstva. Hodžić bi , kako navodi u dopisu, svoj doprinos dao kao član Upravnog odbora JP za upravljanje morskim dobrom- pro bono, jer je to preduzeće, smatra on, u period za nama bilo rušilački nastrojeno prema Ulcinju.

“ Polazeći od vaših javno iznijetih stavova da će u ključnim institucijama na državnom nivou biti imenovane I respektabilne, kompetentne osobe iz NVO sektora što je I urađeno u Nacionalnom Savjetu za borbu protiv korupcije I biti urađeno u Tužilaškom savjtu – što pozdravljamo. Imajući u vidu veoma tešku socio – ekonomsku, ambijentalno – ekološku situaciju u opštini Ulcinj, obraćao sam Vam se I ponudio volonterski svoje znanje, vizije, angažovanje za početak rješavanja sveukupnog stanja – najviše u oblastima ekologije I poljoprivrede – održivi razvoj – zelena – plava ekonomija (ribarstvo). Da bi se to dogodilo ponudio sam se I nudim se I sada za člana Upravnog odbora, nadam se novog reformisanog upravljačkog I menadžerskog tima JP za upravljanje morskim dobrom”, navodi Hodžić u dopisu Krivokapiću I Abazoviću.

On ističe da je dosadašnji odnos tog preduzeća, sa malim izuzecima, bio svjesno ili nesvjesno rušilački uništavajući i brutalno eksploatatorki za obalu Ulcinja-Port Milena, Ada Bojana, Borova šuma, zaleđe kupališta Špatula sa malim jezerom.

„ Tome su doprinijei i neki partijski kadrovi Ulcinja , u Upravnom odboru Morskog dobra i za to su  bili bogato materijalno nagrađivani, a šteta nanesena obali i  navedenim resursima Ulcinja, i mjeri se desetinama miliona eura“, istakao je Hodžić.

On navodi da je njegova želja da pomogne prirodi svog grada, građanima, državi čiji je cilj da bude suštinski ekološka.

„ Kao nestranačkoj ličnost, materijalni momenat i interes kod mene nije primaran, radim i bez naknade ukoliko je to potrebno za dobrobit prirode – prostora, građana Ulcinja i cijele obale Crne Gore“, poručuje Hodžić.

U situaciji kada Crnoj Gori, navodi on, a pogotovo opštini Ulcinj nedostaje znanje, kadrova za oblast zaštite i valorizaciju prirodnog potencijala, spriječavanje predstavnika relevantnog dijela civilnog sektora da svoje znanje, viziju i iskustvo primjene, bilo bi ravno eco kriminalu koji je najbolje vidljiv na obali Ulcinja, čemu su najviše doprinijeli državnni organi na lokalnom i centralnom nivou, a da pritom niko nije odgovarao.

„ Sadašnje stanje prostora Ulcinja, može usporiti zatvaranje Poglavlja 27 za pristupanje EU.S obzirom na godine koje imam, pamtim kako su izgledaju lokaliteti obale Ulcinja prije 30-40 godina, kako su uništavani,a naši vapaji da se tome stane na put nažalost nisu imali vidljivi rezultat“, istakao je Hodžić.

Pročitajte još