Hodžić strahuje da je projekat hitne sanacije Ade Bojane promašaj

 Hodžić strahuje da je projekat hitne sanacije Ade Bojane promašaj

foto: Selver Vuković opis: Ada Bojana

Hitna sanacija erozije plaže na Adi Bojani trebalo bi da bude završena za 20 dana, saopšteno je iz Morskog dobra. Ugovor sa najpovoljnijim izvođačem je potpisan. Radove će izvoditi konzorcijum Del Global. Predviđena je izrada napera dužine 130 metara i nasipanje pijeska.  U Projektu hitnih interventnih radova, stoji da je dužina dionice obale, na kojoj se predviđa nasipanje pijeska oko 750 metara, dok je prosječna širina nasute plaže oko 45 metara. Predviđeno je nasipanje oko 50 hiljada metara kubnih pijeska. Eko aktivista Dželjalj Hodžić sumnja da će ovaj projekat dati konkretne rezultate.

“ Sve što se bude radilo po kancelarijama, uz ignorisanje civilnog sektora I ribara koji su tamo, je greška. Obavezno bi trebala da se održi javna tribina sa građanima, ribarima, vlasnicima kućica na obalama rijeke Bojane, a ne da odlučuju u kancelarijima u Budvi I Podgorici, kako će sanirati Adu I zaustaviti eroziju”, kazao je Hodžić za Portal Ulcinj.

foto: Selver Vuković – opis: Ada Bojana danas

Prema njegovim riječima, bez saradnje sa domicilnim stanovništvom, svaki takav projekat osuđen je na neuspjeh.

“ To su pokazali I sada, kada su u vodu bacilli 20 hiljada eura. Stavili su ogromno kamenje, tik uz bungalove Ulcinjske rivijere. Nasipali su zemlju. Sve je to otišlo u vodu, to nije dalo rezultate, jer nije urađeno kako treba. Ono ogromno kamenje je trebalo postaviti na mjesto gdje se talasi počinju prelamati, a ne uz bungalove”, kazao je Hodžić.  

Iz Morskoq dobra ranije je saopšteno da su za projekat hitne sanacije izdvojili 50 hiljada eura. Odabrani izvođač radove će izvesti za 33 hijade eura, bez uračunatog PDV-a. Hodžić upozorava da I ovaj projekat može biti još jedan promašaj.

foto: Selver Vuković- opis: Ada Bojana danas

“ Prije svega smatram da se sa 50 hiljada eura, ne može ništa uraditi. Taj naper koji će da rade sa džambo vrećama treba da bude dupli, čak I tri puta veći. Trebalo bi uraditi dva napera, I prema albanskoj strani. Da vidimo kako će se onda situacija odvijati. Ovako neće dobiti ništa. I ti napery treba da budu betonski, imamo primjere iz svijeta koji su uspješni”, poručio je Hodžić.

Njemu para uši I to što iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, svaki put naglašavaju da oni daju pare za sanaciju.

“ To nijesu njihove pare. Ulcinjske pare su to, to su naše pare. Odakle njima novac? Samo od rijeke Bojane uzmu godišnje od 500 do 600 hiljada eura, a iz kompletne opštine Ulcinj I dva miliona godišnje. I usuđuju se da kažu, mi izdvajamo pare”, ističe Hodžić. On smatra i da bi dugoročna Studija očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani, trebala hitno da počne, te da se ne smije čekati kraj godine.

Pročitajte još