Holaj: ” Virus je među nama, apelujem na građane da se vakcinišu”

 Holaj: ” Virus je među nama, apelujem na građane da se vakcinišu”

Iako broj inficiranih Covidom19 u Ulcinju opada, u odnosu na početak septembra, mjesta za opuštanje nema, poručuje direktorka Doma zdravlja dr Sadija Holaj.

“ Možemo reći da je posljednja tri- četiri dana u Covid ambulanti manji broj pacijenata koji traže zdravstvenu zaštitu zbog infekcije koronavirusom. Međutim, mi se ne možemo I ne smijemo opustiti jer znamo da u našem gradu ima preko 400 inficiranih. Ta brojka pokazuje da je virus među nama, te da je stanje I dalje jako ozbiljno”, istakla je Holaj.

Prema njenim riječima, mora se voditi računa, jer većina kovid aktivnih pacijenata je na intravenskoj terapiji.

“ Terapiju primaju u našem Domu zdravlja ili u kućnim uslovima, ukoliko je to potrebno”, kazala je Holaj.

opis Covid ambulanta u Ulcinju, izvor Portal Ulcinj

GRAĐANI SE OPUSTILI TOKOM LJETA

Ona navodi da se stanovništvo tokom ljetnjih mjeseci i previše opustilo, te apeluje na striktno poštovanje mjera.

“ Brojke potvrđuju da smo se u jednom periodu zaista mnogo opustili, pa smo imali preko 900 kovid pozitivnih pacijenata početkom septembra. Moramo se striktno pridržavati mjera I apelujem na građane da to I učine- maska, distance, higijena ruku”, istakla je Holaj.

Pored apela za poštovanje mjera, Holaj građanima upućuje I apel da se vakcinišu. Kako navodi, tokom ljeta opalo je znatno interesovanje I za vakcinacijom.

TOKOM LJETA OPALO INTERESOVANJE ZA VAKCINOM, POSLJEDICE SE OSJETILE

“ Vakcinacija je jedini vid zaštite od infekcije. Moramo se vakcinisati ukoliko želimo da zaštitimo sebe, naše najbliže I sve oko nas. Kada je vakcinacija tek krenula, imali smo odličan odziv stanovništva, zatim je uslijedila pauza koja nije dobro uticala na epidemiološku situaciju u gradu. Apelujem na građane da se vakcinišu”, poručila je Holaj.

Kako je kazala, od početka masovne vakcinacije nije falilo vakcina u Domu zdravlja.

“ Imamo Sinofarm vakcinu, Astra Zeneku, I sada Fajzer u određenim količinama. Građani sun a vrijeme obaviješteni kada se mogu vakciniati Fajzer vakcinom, dok Sinofarm I Astra Zeneku mogu primiti kada god žele u našem Domu zdravlja, na odjeljenju Opšte medicine”, istakla je Holaj.

U Ulcinju je do sada dato preko 12 hiljada doza vakcina, što kako direktorka navodi, nije dovoljno.

“ Pokazalo se da nije dovoljno, broj inficiranih nam to potvrđuje. Pacijenti su skeptični I navode da se I vakcinisani inficiraju. Mogu slobodno da kažem da postoji ogromna razlika kliničke slike između vakcinisanih I nevakcinisanih kovid pacijenata. Kod nevakcinisanih se razvijala teža klinička slika, zato još jednom apelujem na građane da se vakcinišu”, istakla je Holaj.

Pročitajte još