Hotel u Ulcinju pod američkim sankcijama

 Hotel u Ulcinju pod američkim sankcijama

Naser Keljmendi (Foto: Guliver)

Imovina Nasera Keljmendija, koji je na Kosovu osuđen zbog trgovine drogom, nalazi se na novoj crnoj listi američkog Ministarstva finansija, a uključeni su njegov hotel i kompanije u Crnoj Gori. Lista (Specially Designated Nationals and Blocked Persons List) objavljena je 29.oktobra ove godine, na zvaničnom sajtu američkog ministarstva.

Ame­rič­ke vla­sti uvr­sti­le su na tu cr­nu li­stu i če­tvo­ro dje­ce Na­se­ra Kelj­men­di­ja, kao i sve nje­go­ve kom­pa­ni­je. Pomenuti su, kako se naglašava, pred­stav­ni­štvo preduzeća Ka­za gran­de eks­port im­port u Cr­noj Go­ri, Ho­tel Ka­za gran­de u Ulcinju, zatim poslovno društvo Do­na­ta kom­pa­ni iz Cr­ne Go­re, potom ho­tel Ka­za gran­de iz Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne i preduzeće Do­na-Šel, čije je sjedište na Ko­so­vu.

Sam Keljmendi je na crnoj listi američkog Ministarstva finansija još od 2012.godine, i tada je uvršten odlukom bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame. 

U međuvremenu, tačnije 2018.godine, Keljmendi je proglašen krivim zbog neovlaštenog posjedovanja narkotika te je osuđen na šest godina zatvora pred Osnovnim sudom u Prištini. Proglašen je krivim po osmoj tački optužnice koja ga tereti da je stavio u promet 25 kilograma droge. 

Keljmendi je hotel u Ulcinju sagradio prije deceniju, a često je boravio u najjužnijoj crnogorskoj opštini. Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je 2014. godine optužnicu protiv Keljmendija, koja ga je teretila i za upravljanje organizovanom kriminalnom grupom i ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine. Za ta dva krivična djela je, međutim, pred kosovskim sudom oslobođen. 

U februaru ove godine, Keljmendi je zatečen u Loznici a potom je bio priveden u policijsku stanicu u tom gradu na informativni razgovor, nakon kojeg ga je srbijanska policija pustila na slobodu.

izvor RTCG

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još