Hotelijeri traže umanjenje dadžbina za turističku privredu i građane

 Hotelijeri traže umanjenje dadžbina za turističku privredu i građane

Foto: Privatna arhiva Fuad Lunji predsjednik Udruženja ” Hotels&apartments association”

Iz Udruženja hotela i apartmana Ulcinja uputili su danas inicijativu za umanjenje računa na komunalne usluge, umanjenje računa usluga D.O.O. „Vodovod i kanalizacija“ na stavkama za kanalizaciju, kao i molbu Sekretarijatu za finansije i budžet za umanjenje poreza za nepokretnost za tekuću godinu, te naknada za firmarinu.

Predsjednik Udruženja Fuad Lunji istakao je da su molbe upućene navedenim institucijama, kako bi se građanima u nekoj mjeri olakšala finansijska kriza.

O inicijativi za smanjenje dadžbina za građane i turističke subjekte, informisali su i predsjednika Opštine Ljora Nrekića, od koga očekuju podršku.   

„ Uzimajući u obzir najveću finsijsku krizu proisteklu zbog pandemije i gubitka turističke sezone, očekujemo da će Nrekić sagledati nastalu situaciju, te da će snagom autoriteta, te shodno zakonskim ovlašenjima, podržati našu inicijativu kod preduzeća i organa čiji je Opština osnivač“, istakao je Lunji.

Umanjenje računa i poreza građanima i turističkim subjektima, značajno bi olakšalo,kako navodi, težak materijalni i finansijski položaj, a predstavljalo bi značajan podstrek i olakšanje za pripremu sljedeće turističke sezone.

„ Nakon gubitka turističke sezone uslijed pandemije Covid-19 i velikih finansijskih gubitaka koje trpe svi turistički subjekti, građani i privredna društva na teritoriji naše opštine, ova organizacija između ostalog usmjerila je svoje aktivnosti ka pronalaženju rješenja za prevazilaženje i ublažavanje finasijskih teškoća i krize koja slijedi u zimskom periodu za nabrojane kategorije i subjekte“, istakao je Lunji.

On dodaje da su pandemija i gubitak turističke sezone, ostavili bez ikakvih prihoda, kako turističke subjekte, tako i veliki broj građana Ulcinja.

„ Nastali gubici premašili su sva očekivanja, a po podacima Svjetske turističke orgranizacije tri puta su veći nego za vrijeme globalne recesije 2008. godine. Zatvorene granice prema zemljama regiona učinile su da šteta koja je nastala za turistčke subjekte naše opštine bude apsolutna“, navodi Lunji.

Lunji očekuje da će navedene institucije, kao i prvi čovjek grada uzeti u obzir najveću finsijsku krizu, te da će uvažiti njihove zahtjeve i podržati inicijativu.

 „ Na naše veliko žaljenje pandemija i potpuni gubitak sezone kod velikog broja građana izazvao je i najveće egzistencijalne probleme i kao zajednica moramo se truditi da svi zajedno istu krizu prevaziđemo“, ističe on.

Pročitajte još