IJZ: 329 novozaraženih, četiri osobe preminule

 IJZ: 329 novozaraženih, četiri osobe preminule

ilustracija

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1295 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 329 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.

U Ulcinju je danas dvoje novoinficiranih. Broj aktivnih slučajeva je 91, oporavljenih je 952, dok je broj preminulih 35.

Novootkriveni su iz sledećih opština:
opština
oboljeli

Podgorica
144

Nikšić
55

Bar
21

Berane
19

Budva
18

Cetinje
16

Rožaje
11

Danilovgrad
10

Pljevlja
7

Bijelo Polje
7

Tivat
5

Tuzi
4

Herceg Novi
4

Kotor
4

Ulcinj
2

Plužine
1

Plav
1

Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3) i Cetinja od kojih je najstariji imao 89 a najmlađi 57 godina (rođen 1963).

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 621 a od početka godine 630.

Do 17:30 časova prijavljen je oporavak kod 487 pacijenta. 

Greška kod broja oporavljenih u Tivtu

U sklopu jučerašnjeg presjeka stanja potkrala se tehnička greška vezana za broj oporavljenih osoba u Tivtu. Uvidom u bazu uočeno je da su određene osobe dva puta prikazane kao oporavljene što je rezultiralo umanjenjem prikaza broja aktivnih slučajeva u Tivatskoj opštini.

Institut za javno zdravlje Crne Gore upućuje iskreno izvinjenje građanima zbog nenamjerne greške koja je u ovom saošptenju ispravljena. Bitno je napomenuti da broj aktivnih slučajeva ne predstavlja uobičajen epidemiološki indikator niti je mjera realne epidemiološke opasnosti u određenoj opštini.

On je indikator koji najpribližnije predstavlja opterećenje zdravstvenih servisa na primarnom nivou zdravstvene zaštite (domova zdravlja) dok najbolju mjeru rizika i najrealniji pokazatelj epidemiološke situacije u opštini predstavlja kumulativna incidencija – broj novootkrivenih slučajeva u jednoj opštini u određenom vremenskom periodu u zavisnosti od broja stanovnika u opštini a koju Institut redovno objavljuje za sve opštine subotom.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, te gore navedena metodološka ograničenja, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori iznosi 9158.
Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 44284.

Pročitajte još