IJZ apeluje: Vakcinu da prime i oni koji su imali koronu

 IJZ apeluje: Vakcinu da prime i oni koji su imali koronu

foto Portal Ulcinj

U Institutu za javno zdravlje (IJZ) nemaju podatke koliko je osoba nakon prve doze vakcine zaraženo korona virusom.

Oni koji se zaraze nakon primljene prve doze, trebalo bi u dogovoru sa ljekarom i u zavisnosti od toga kada su se inficirali da prime drugu dozu.

“Ukoliko osobe nakon prve doze vakcine dobiju simptome bolesti kovid-19, treba da pričekaju na revakcinaciju dok se ne oporave i ne ispune kriterijume za prekid izolacije i vrijeme revakcinacije. Asimptomatski pacijenti sa pozitivnim nalazom na prisustvo korona virusa, takođe, treba da pričekaju da prođe vrijeme izolacije, tačnije period od 14 dana od dana dobijanja pozitivnog nalaza”, kazali su iz Instituta.

Ovakvi pacijenti svakako treba da sačekaju i vrijeme koje im je određeno za revakcinaciju.

Oni podsjećaju i da se vakcinacija preporučuje i osobama koje su prebolovale koronu, iz razloga jer se još uvijek ne zna koliko dugo smo zaštićeni od ponovne infekcije.

“Vrijeme koje je preporučeno za vakcinaciju nakon preležane bolesti jeste 90 dana ali je moguće i ranije uz konsultaciju sa izabranim ljekarima”, rekli su iz Instituta za javno zdravlje.

Vakcinu je do sada u našoj zemlji primilo 8.074 ljudi, dok je revakcinisano 595, što je oko 0,5 odsto od 110.000 koliko je određeno prioritetnim grupama u koje spadaju stariji od 80 gpodina, zdravstveni radnici, kao i starosne grupe od 65 do 70, od 71, do 74, kao i od 75 do 79.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još