IJZ: Nema preciznih podataka koliko dugo štite vakcine

 IJZ: Nema preciznih podataka koliko dugo štite vakcine

izvor Guliver

Iz Instituta za javno zdravlje ističu da još ne postoje precizni podaci o tome koliko traje zaštita nakon vakcinacije protiv virusa korona, jer su prve kliničke studije tek nedavno završene, piše Dan.

Iz Instituta objašnjavaju za Dan da je još prerano znati koliko tačno traje zaštita koju vakcina pruža, a u toku su brojna istraživanja koja se bave ovim pitanjem.

Navode takođe i da su dosad zabilježeni rijetki slučajevi reinfekcije 90 dana nakon prvog obolijevanja od kovida.

U Crnoj Gori je do juče prvom dozom vakcinisano 125.509, a drugom 45.149 građana. Prvom dozom je juče vakcinisano 1.664, a revakcinisano 8.917 građana.

“Ohrabrujuće je to što trenutno dostupni podaci, prikupljeni šest mjeseci nakon završenih kliničkih studija, pokazuju da većina ljudi koji su vakcinisani u sklopu studija imaju visoke titre antitijela i nijesu razvili klinički manifestne forme bolesti. Kako vrijeme bude odmicalo, tako će biti saopštavani podaci o učinkovitosti vakcina dobijeni medicinskim praćenjem vakcinisanih osoba. Zasad je očekivano da zaštita bude solidna i dugo vremena nakon vakcinacije, iako još učimo koliko je ta zaštita jaka i koliko dugo traje”, ističu iz IJZ.

Iz IJZ pojašnjavaju i da postoje i neki drugi elementi i određene nepredvidivosti koje mogu uticati na učinkovitost i trajanje imuniteta, a prije svega se misli na eventualne pojave novih sojeva virusa.

“Zbog toga je važno dalje pridržavanje opštih mjera prevencije koje će onemogućiti virusu da se širi, razmnožava a samim tim i mutira jer su distanca, higijena ruku i maske jedino šta novi sojevi sigurno ne mogu da zaobiđu. Nivo zaštite koji osoba stiče nakon infekcije virusom korona (takozvani prirodni imunitet) varira u zavisnosti od bolesti i različit je od osobe do osobe. Imajući u vidu da je ovo nova vrsta virusa, još uvijek se pouzdano ne zna koliko zapravo traje prirodni imunitet. Trenutni indikatori pokazuju da je ponovno obolijevanje od istog virusa veoma rijetko tokom prvih 90 dana nakon prvobitne infekcije “, kažu iz IJZ.

Ističu i da trenutno nema dovoljno naučnih saznanja u vezi sa tim koliko imunitet traje nakon primanja vakcine protiv virusa kovid-19 zato što nemamo dovoljno informacija o učinkovitosti imunizacije u realnim uslovima.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još