IJZ: Vakcina u Crnu Goru stiže u prvom kvartalu 2021. godine

 IJZ: Vakcina u Crnu Goru stiže u prvom kvartalu 2021. godine

ilustracija

Prva isporuka vakcine kroz COVAX mehanizam očekuje u prvom kvartalu 2021. godine, kada će vakcinacija i krenuti, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

Istovremeno, kako dodaju, postoje najave i preogovori o nabavci određene količne vakcina od zemalja članica EU.

Iz IJZ podsjećaju da je Crna Gora potpisnica COVAX mehanizma kojim upravljaju GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunizations) i Svjetska zdravstvena organizacija.

“Kroz ovaj mehanizam rezervisana je količina vakcina dovoljna za vakcinaciju 20% populacije. Pomenuta količina osigurava optimalnu zaštitu pripadnicima najugroženijih grupa, kao i zaposlenima u službama čiji rad je nužan za nesmetano funkcionisanje države”, navode iz IJZ.

Objašnjavajući proceduru nabavke vakcine iz IJZ dodaju da je jedan od osnovnih zadataka COVAX-a garantovanje pravedne, pravovremene, odnosno istovremene i jednake, dostupnosti COVID-19 vakcina svim državama članicama mehanizma, nezavisno od njihove platežne moći ili veličine tržišta.

“Prema trenutno dostupnim informacijama, prva isporuka vakcine kroz COVAX mehanizam se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine, kada će vakcinacija i krenuti. Istovremeno, postoje najave i preogovori o nabavci određene količne vakcina od zemalja članica EU”, ističu iz IJZ.

Izvjesno je, kažu, da će, u prvim mjesecima vakcinacije, potražnja za vakcinama višestruko premašivati ponudu, tako da se, kakko dodaju, državama zvanično preporučuje uspostavljanje nivoa prioriteta vakcinacije, pri čemu prednost treba dati najugroženijim grupama.

“Takođe, ako uzmemo u obzir činjenicu da je trenutni fokus proizvođača usmjeren ka značajno većim i bogatijim tržištima, odluka o pridruživanju COVAX mehanizmu je opravdana i u najboljem je interesu crnogorskih građana i zaštite njihovog zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Ono što nas, kako dodaju, takođe, očekuje je i registracija vakcina koje će stići kroz COVAX mehanizam.

“Riječ je o zakonom definisanoj proceduri koja je u nadležnosti Instituta za ljekove i medicinska sredstva – CInMED (bivši CALIMS)”, navodi se u saopštenju.

IZ IJZ ističi da njihov tim već uveliko realizuje aktivnosti iz domena naših zakonskih ovlašćenja koje prethode vakcinaciji.

“Pomenute aktivnosti su neophodne, kako bi ovaj zahtjevan proces, definisan međunarodnom i domaćom regulativom, uspješno protekao. Jedan od bitnih aspekata je edukacija zdravstvenih radnika i medija u cilju pravilnog informisanja građana i sprečavanja širenja štetnih i naučno neutemeljenih informacija. Zajedno sa drugim partnerima, Institut za javno zdravlje će jačanju ovog segmenta posvetiti posebnu pažnju u periodu koji je pred nama”, zaključuju iz IJZ.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još