Imaju dovoljno zaliha hrane

 Imaju dovoljno zaliha hrane

izvor Pixabay

U svim prodavnicama crnogorskih trgovačkih lanaca je posljednja tri dana došlo do enormnog rasta prodaje brašna, ulja i šećera. To je uslijedilo nakon skandalozne konferencije za novinare u srijedu, na kojoj je odlazeći ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović najavio nestašice i poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Govoreći kao da se ratuje u Crnoj Gori, a ne u Ukrajini, Stijović je izazvao prethodnih dana pravi ,,stampedo“ potrošača koji su pohrlili da neracionalno kupuju ogromne količine osnovnih životnih namirnica. Iz trgovačkih lanaca su poručili potrošačima da nema razloga za zabrinutost i stvaranje zaliha i prekomjernu kupovinu, jer imaju velike zalihe osnovnih životnih namirnica. Prema njihovim riječima trgovačke kompanije nesmetano vrše nabavku osnovnih i svih drugih životnih namirnica.

Zalihe

Iz Volija su Pobjedi rekli da su njihovi potrošači bili zabrinuti, ali da nema razloga za to. – Potrošači su zabrinuti i u četvrtak smo imali mnogo upita o time da li je nestašica već počela, imajući u vidu ograničenje prodaje. Raspolažemo sa velikim zalihama i nema razloga za zabrinutost – poručuju iz Volija. Iz tog trgovačkog lanca navode da je od četvrtka došlo do enormnog porasta tražnje brašna, ulja i šećera. – Zbog neracionalne kupovine ista je ograničena na po paket navedenih proizvoda, kako bi proces izlaganja tekao kontinuirano. U četvrtak veče se situacija stabilizovala, potrošači su uvidjeli da u Voli marketima ima namirnica i racionalizuju trgovinu – rekli su iz Volija.

Iz Domaće trgovine navode da se u njihovim marketima Aroma, City i Conto nesmetano vrši nabavka i snabdijevanje sa osnovim životnim namirnicama. – U posljednjih nekoliko dana došlo je do povećane kupovine osnovnih životnih namirnica i to najviše brašna, ulja i šećera. I pored toga, u našim marketima se obavlja redovno snabdijevanje sa neophodnim artiklima i stanje zaliha ulja, brašna, šećera kao i drugih osnovnih namirnica je trenutno stabilno – rekli su našoj redakciji iz Domaće trgovine. Kako bi svi kupci imali mogućnost da kupe neke od najtraženijih artikala u marketima Domaće trgovine je ograničena kupovina brašna i ulja na dva paketa po osobi. – Sa velikom pažnjom pratimo situaciju i prilagođavamo se promjenama kako bi za naše potrošače omogućili nesmetano snabdijevanje prehrambenim i neprehrambenim proizvodima. Što se tiče cijena, zbog sveobuhvatne situacije i uticaja na svjetskom nivou, nastojaćemo da ostvarimo što stabilnije cijene jer je to u interesu naših potrošača, kao i cijelog crnogorskog tržišta – poručili su iz Domaće trgovine.

Navalica

I iz kompanije Merkator – CG u okviru koje posluju Idea marketi, navode da nesmetano vrše nabavku osnovnih i svih drugih životnih namirnica i u tom smislu trenutno nemaju nikakvih izazova.

– Kompanija raspolaže dovoljnim zalihama za nesmetano poslovanje i snabdijevanje potrošača u narednom periodu – ističu iz te trgovačke firme i dodaju da je u posljednja dva dana primjetna povećana potražnja za osnovnim namirnicama.

– Uprkos povećanoj potražnji, u svim našim objektima potrošačima su, u svakom momentu, dostupni svi proizvodi – navode iz Merkatora CG.

Oni dodaju da će kompanija Merkator-CG, kao dio Fortenova grupe, koja je, kako kažu, regionalni lider u oblasti trgovine, pratiti kretanja na evropskom i našem tržištu i prilagođavati se, vodeći računa prije svega o interesima potrošača.

I iz Franca marketa su našoj redakciji saopštili da je zadnja tri dana primjetna povećana potražnja za osnovnim životnim namirnicama, kao što su brašno, ulje, šećer.

– Nema potrebe za stvaranjem zaliha, jer svih artikala ima u dovoljnim količinama. Uprkos povećanoj potražnji, kupcima su dostupni svi proizvodi. Raspolažemo sa dovoljnim zalihama za naredni period – poručuju iz Franca marketa.

Oni navode da je okvirno prodaja ulja, brašna, šećera i tjestenine porasla za 30 odsto u odnosu na uobičajenu prodaju.

Iz tog trgovačkog lanca dodaju da zbog rata u Ukrajini koja je veliki izvoznik, može doći do rasta cijena ulja, žitarica i brašna kod nas, ali ističu da ne može doći do nestašice ovih namirnica.

IZVOR POBJEDA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još