Imenovanje ambasadora bez saglasnosti Đukanovića poigravanje sa ugledom CG

 Imenovanje ambasadora bez saglasnosti Đukanovića poigravanje sa ugledom CG

izvor FOS media

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dao je saglasnost za imenovanje 7 diplomata na mjesto ambasadora Crne Gore, 11 kandidata dobilo je negativno mišljenje dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije, kazala je savjetnica za vanjsku politiku predsjednika Crne Gore Tamare Brajović.

Ukoliko bi se, kako dodaje Brajović, Vlada opredijelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost s predsjednikom u konsultativnom procesu, kaže da je jasno da bi to bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore.

Brajović je reagovala povodom pisanja medija o predlozima Vlade Crne Gore za imenovanje novih ambasadora, i interesovanja da li su dogovoreni u konsultacijama s predsjednikom Crne Gore.

Ona podsjeća da su razgovori sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova o kandidatima za nove ambasadore Crne Gore započeti su 28. aprila.

Brajović navodi da je od 18 kandidata, predsjednik dao saglasnost za 7 diplomata, za koje, kako je kazala, procedura može da bude dalje nesmetano nastavljena počevši od formalnog usvajanja predloga MVP od strane Vlade Crne Gore.

“Od preostalih 11, pojedini su dobili negativno mišljenje predsjednika, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije. U međuvremenu, 24. maja, Vlada je kandidovala još jedno ime”, kazala je Brajovć.

Savjetnica predsjednika podsjeća da da predsjednik neće javno govoriti o pojedinačnim kandidatima, jer je to, kaže, dobra praksa u diplomatiji, posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će kroz uobičajenu internu proceduru biti zatražen agreman od zemlje prijema.

“Ukoliko bi se Vlada opredijelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost s predsjednikom u konsultativnom procesu, jasno je da bi to bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore i povjerenjem u odnosima s potencijalnim zemljama prijema ili organizacijama”, kazala je Brajović.

Ona je potvdila otvorenst predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za saradnju da se kroz dalje konsultacije dođe do konsenzusa, što je, kaže, u najboljem interesu naše države i čini suštinu kohabitacije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još