Imunizacija hitna za zaštitu najmlađih u Crnoj Gori

 Imunizacija hitna za zaštitu najmlađih u Crnoj Gori

Foto: UNICEF/Duško Miljanić

Svjetska zdravstvena organizacije (SZO), UNICEF i Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore pozvali su roditelje da provjere jesu li njihova djeca primila MMR i druge vakcine prema kalendaru rutinske imunizacije i da ih hitno vakcinišu ako do sada nijesu.

U zajedničkom saopštenju SZO, UNICEF-a i IJZ-a, navodi se da su do prvog februara ove godine, sva djeca rođena 2020. trebala da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zaušaka i rubele, ali da je imunizovano samo 12 odsto od njih 7.086.

Ističe se da je niska stopa imunizacije zabilježena i kod djece rođene 2019. godine i da je samo 34 odsto djece do sada primilo prvu dozu vakcine protiv morbila, zaušaka i rubele.

“To znači da je većina najmlađe djece u Crnoj Gori u ozbiljnoj opasnosti od hospitalizacije ili čak i smrti u slučaju da dođe do izbijanja epidemije malih boginja”, upozorili su iz SZO, UNICEF-a i IJZ-a.

Oni su rekli da je njihova zajednička poruka je da se ne smije dozvoliti da jedna zdravstvena kriza dovede do druge, jer pad stope imunizacije vodi ka novoj epidemiji među najugroženijima, a ovog puta to bi bila djeca.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, kazao je da je vakcinacija protiv malih boginja spriječila više od 23 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta od 2000. do 2018. godine.

“Učinimo ono što je najbolje za našu djecu – pridržavajmo se rutinske imunizacije kako bismo zaštitili ne samo sopstvenu djecu, već i svu djecu iz našeg okruženja“, poručio je Santander.

Navodi se da je radi podrške rutinskoj imunizaciji djece tokom pandemije u Crnoj Gori, UNICEF obezbijedio različite vidove unapređenja znanja i obuke za zdravstvene radnike, tehničku pomoć za ažuriranje raznih imunizacionih procedura i praksi u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

UNICEF je, kako su kazali, obezbijedio i podršku za nabavku različite medicinske opreme za čuvanje vakcina u domovima zdravlja.

Podsjeća se da zz podršku UNICEF-a i Evropske unije, IJZ vodi nacionalnu kampanju za hitno povećanje stope imunizacije protiv malih boginja u Crnoj Gori.

Ukazuje se da je IJZ pokrenuo niz aktivnosti koje imaju za cilj kako pružanje podrške izabranim pedijatrima u domovima zdravlja, tako i podsticanje vakcinacije MMR vakcinom.

Navodi se da je jedan od ciljeva je i upoznavanje roditelja s rizicima od nepravovremene vakcinacije protiv morbila, zaušaka i rubele, da bi oni informisano i savjesno donosili odluke, a sve to da bi zaštitili djecu i osigurali im zdravo i bezbjedno djetinjstvo.

„Apelujemo na roditelje da sve dileme koje imaju u vezi sa MMR vakcinom rješavaju s izabranim pedijatrima, a Institut za javno zdravlje stoji na raspolaganju za sve dileme u vezi s ovom vakcinom“, rekao je Igor Galić, direktor IJZ-a.

Prema SZO, mnoge zemlje i dalje prijavljuju ozbiljne poteškoće u sprovođenju rutinskih imunizacionih aktivnosti zbog pandemije COVID-a-19, čime se otvara put budućim epidemijama i dovode u opasnost rezultati decenija napretka ostvarenih u zaštiti zdravlja djece i novorođenčadi.

„SZO snažno podržava sve napore nacionalnih vlasti Crne Gore i naših partnera da osiguraju da svako dijete dobije potpunu zaštitu koju vakcine pružaju“, kazala je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Ističe se da SZO sa Vladom radi na jačanju usluga rutinske imunizacije i na tome da se svima koji su propustili neku dozu rutinske vakcinacije obezbijedi mogućnost da je nadoknade.

“Istovremeno, moramo biti u pripravnosti kako bismo brzo reagovali na prve znake izbijanja epidemije i zaustavili njeno širenje”, istakla je Brajović.

U saopštenju se navodi da prema istraživanju Ipsosa iz novembra prošle godine, čak 78 odsto građana Crne Gore nedvosmisleno smatra da djecu treba vakcinisati i zaštiti od malih boginja, zaušaka i rubele.

SZO, UNICEF i IJZ podsjećaju da su vakcine jedno od najvećih dostignuća javnog zdravlja.

“Od kraja 18. vijeka do danas vakcine su spriječile izbijanje brojnih zaraznih bolesti i spasile su milione života. Velike boginje, koje su ubile 300 miliona ljudi samo tokom 20. vijeka, uspješno su iskorijenjene 1979. godine zahvaljujući uvođenju bezbjedne i efikasne vakcine”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Polio – dječja paraliza, opasna bolest koja je ubila milione i paralizovala ili učinila invalidima desetine miliona ljudi, zahvaljujući vakcinama, opasna endemska bolest ograničena samo na Pakistan i Avganistan, i na dobrom je putu da bude konačno iskorijenjena s lica Zemlje.

“Tetanus majki i novorođenčadi, koji je skoro uvijek fatalan za novorođenčad, zahvaljujući imunizaciji gotovo je u potpunosti eliminisan u cijelom svijetu, zadržavši se u samo 12 zemalja, prema podacima iz decembra 2020. godine”, ističe se sapštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još