Inicijativa ljubitelja Ade Bojane –Ulica Mire Furlan

 Inicijativa ljubitelja Ade Bojane –Ulica Mire Furlan

Legendarna  Mira Furlan ostaće upamćena u Crnoj Gori kao velika jugoslovenska  glumica, i simbol zlatnih vremena Ade Bojane. Nakon što  je objavljena vijest da je preminula Mira Furlan, spontano je pokrenuta   inicijativa da jedna od ulica na Adi Bojani dobije naziv po slavnoj  glumici kojoj je velemajstor režije Živko  Nikolić povjerio glavnu ulogu  u  kultnom   filmu “Ljepota poroka“.

-Zaslužila je Mira Furlan  bar jednu ulicu na nekoj budućoj, ljepšoj Adi, naveo je Saša Čapunović na FB grupi Ada Bojana.

-Za  moju genraciju ime Mire Furlan vezuje se lijepe emocije, zlatna doba Ade Bojane koje smo tamo doživjeli kao klinci, mladi koji su radili na Adi. Kada se budu davala imena ulica na Adi Bojani, i stvore se uslovi tokom urbanizacije, nadam se da će inicijativa biti realizovana i jedna od ulica dobiti ime po Miri Furlan,  kaže Čapunović ispred Udruženja vlasnika objekata na Adi Bojani

Čapunović podsjeća da je nekada na Adi Bojani postojao kultni lokal koji se zvao Mira Furlan.  

-Bio je to specifičan lokal, smješten u šipražju.Neko ko nije znao nije mogao ni doći do lokala. To je bilo omiljeno mjesto Srđana Gojkovića Gileta iz Električnog Orgazma, benda  EKV, Srđe Todorovića i glumaca njegove generacije…prisjeća se Čapunović

Film “Ljepota poroka“ Živko  Nikolić  snimio  je na Adi Bojani, Ulcinju, Baru..

 Furlan  je  maestralno opravdala Nikolićevo povjerenje  uz Miru Banjac, Petara Božovića, Mimu Karadžića i francuskog glumaca Alena Nurija.

Mira Furlan  rođena je u Zagrebu 1955. godine. Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima: Otac na službenom putu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka…

Sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. zbog ratnih dešavanja  u Jugoslaviji. Karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama pojavljujući se i u poznatim TV  serijama Babylon 5 i Izgubljeni.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.
 Po povratku na prostore bivše Jugoslavije, Mira Furlan je glumila i u srbijanskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu Turneja i TV seriji Vratiće se rode.

Legendarna glumica Mira Furlan umrla je u 66. godini, u Los Anđelesu.

Kako pišu hrvatski mediji, uzrok smrti je virus Zapadnog Nila, koji joj je prenio zaraženi komarac.

izvor portal Bar

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još