” Inspekcija da suzbije sakupljanje prstaca”

 ” Inspekcija da suzbije sakupljanje prstaca”

IZVOR GREEN HOME

Uprkos tome što nije sezona prstaca, u crnogorskim ugostiteljskim objekatima među raznovrsnim plodovima mora, gostima se nude i zakonom zabranjeni prstaci, bez obzira na to što su zaštićena vrsta, saopštili su iz nevladine organizacije Green Home.

Oni su pozvali ekološku inspekcju da intezivira kontrole ugostiteljskih objekata, a građane da budu ekološki osvješćeni i doprinesu očuvanju životne sredine, tako što će prijaviti nelegalne aktivnosti vezane za sakupljanje, distribuciju i služenje prstaca u Crnoj Gori.

– Ova vrsta se nalazi na listi Zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta Crne Gore. Zakon o morskom ribarstvu i marikulturi propisuje novčanu kaznu od 10.000 eura do 15.000 eura za pravno lice koje hvata, uzima, prima, kupuje, prodaje, skladišti, transportuje i zadržava na ribolovnom plovnom objektu zaštićene vrste riba i drugih morskih organizama, među kojima su prstaci.

Devastacijom kamenitih površina gdje su prstaci rasli dugi niz godina, remeti se prirodna ravnoteža staništa, koju naseljava ne samo ova vrsta, već i mnoge druge. Prstacima treba najmanje 5 godina da se smjeste na novu površinu stijene, a 10 do 20 godina da narastu do dužine od 5 centimetara. Da bi se u restoranu dobila samo jedna porcija, neophodno je uništiti od jedan do dva metra kvadratna stjenovite podloge. Samim tim, prema svim normama, ovi mekušci se ne smiju nalaziti u ponudi restorana – navode iz NVO Green Home.

Evropski prstac je školjka iz porodice dagnji i jedna je od najčešćih i najpoznatijih školjki u sjeveroistočnom Atlantiku i Mediteranu, uključujući Jadran.

– Prstaci su izdužene, valjkaste morske školjke tankih i glatkih ljuštura. Prosječna dužina iznosi oko 9 cm (nekada i do 15 cm), dok prosječna težina iznosi od 20 g, a nekada može dostići i do 100 g. Ljuštura je simetrična, spolja kestenjaste boje, prošarana elipsoidnim šarama. Zanimljivo je da ove šare označavaju starost prstaca, poput godova. Preferira samostalno kamenje, litice, gdje izlučivanjem kiseline buši rupu, stvarajući prostor prikladan svojoj veličini. Još u larvenom stadijumu prijanja za stijenu i započinje sa bušenjem. Tokom godina rastom prstaca, raste i šupljina koju nastnjuje. Živi u kolonijama, gdje nekada može postojati i preko 300 jedinki po metru kvadratnom -navode iz NVO Green Home.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još