Inspekcija ispituje imenovanje Bakovića za pomoćnika direktora Uprave policije

 Inspekcija ispituje imenovanje Bakovića za pomoćnika direktora Uprave policije

izvor FOS media

Upravna inspekcija počela je juče sa kontrolom konkursa na osnovu kojih su imenovani najviši policijski funkcioneri, a kako je Danu potvrđeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, poseban fokus je stavljen na imenovanje pomoćnika direktora Uprave policije Enisa Bakovića.

Prema saznanjima Dana, Upravnoj inspekciji je stigla prijava da Baković već tri godine nezakonito obavlja tu funkciju.

Sumnja se da je primljen u radni odnos i raspoređen na mjesto pomoćnika iako nije ispunjavao elementarne uslove za tu poziciju.

Jedan od glavnih uslova je bio da kandidat ima određeni broj godina iskustva kao rukovodilac, odnosno starješina nekog od pravosudnih organa.

Utvrđeno je da on bio samo zamjenik u Osnovnom državnom tužilaštvu, a ne starješina. Zbog toga je nadležni organ bio u obavezi da odbije njegovu kandidaturu.

Ukoliko inspekcija utvrdi osnovanost ovih navoda, Baković će biti smijenjen sa mjesta pomoćnika direktora Uprave policije.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, za pomoćnika direktora policije može biti postavljena osoba koja ima najmanje deset godina radnog iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje tri godine na rukovodećim radnim mjestima u policiji, sudu, tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Baković je u žižu javnosti dospio prošle godine kada Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) nije dozvolio da kontroliše njegove bankove račune.

U imovinskom kartonu za 2019. godinu prijavio je da posjeduje stan od 56+4 kvadrata, koji je pod povlašćenim uslovima dobio od Vlade. On je taj stan kupio za svega 6.000 eura.

Vlasnik je i spratne vikendice od 36 kvadratnih metara, a prijavio je i nepokretnu imovinu površine 267 kvadratnih metara, ali nije precizirao o čemu se radi, pa se u njegovom imovinskom kartonu ta nepokretnost označava kao „ostalo” 1.

Pomoćnik direktora UP je u prošloj godini primao platu od 1.092 eura, a za godinu je ukupno zaradio 13.104 eura. Prema podacima iz njegovog imovinskog kartona za 2018. godinu, njemu je plata tada bila veća za oko 140 eura nego u 2019.

Prema podacima koje je prijavio ASK u tom periodu, nije imao nijedan drugi prihod osim plate.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još