Inspektori od ponedjeljka kreću u pojačan nadzor

 Inspektori od ponedjeljka kreću u pojačan nadzor

Uprava za inspekcijske poslove od ponedjeljka kreće sa pojačanim radnim aktivnostima I nadzorom, a na terenu će biti pored turističke inspekcije I tržišna, sanitarna , kao I inspekcija rada. To je saopšteno sinoć na sastanku Uprave za inspekcijske poslove sa zakupcima plaža.

 “ Mi smo donijeli plan pojačamog nadzora. U Ulcinju če od ponedjeljka biti pet inspektora, a to je znatno manji broj u odnosu na 2019 godinu, to je nekih 65 odsto kako je I Vlada procijenila da će biti sezone “, kazao je direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani.

Harasani je istakao da je cilj Uprave za inspekcijske poslove da probleme kojih ima,I kojih ‘e biti, minimiyiraju.

@ Na[ cilj je da Uprava ya inspekcijske poslove I inspektori budu što bliže našim privrednicima, plažistima I građanima. Da ne djelujemo samo represivno, već da budemo preventivni, savjetodavni I da rad bude što više u legalnim tokovima”, istakao je Harasani.

Na sastanku su zakupci ulcinjskih plaža iznijeli niz problema, sa posebnim akcentom na par, te očekuju da će naići na razumijevanje inspektora.

Jedan od zakupaca plaža, Hajdar Murati kazao je da su problemi brojni, ali zakupci su posebno potencirali da inspekcija ima razumijevanja na početku za broj spasioca I nerezidentne radnike.

“ Ne očekujemo da nas u nedogled tolerišu, ali zaista imamo problem sa spasiocima. Na Velikoj plaži tokom jula I avgusta propisano je da bude po jedan spasilac na 50 metara. Mi to ne možemo da ispoštujemo, ne zato što nećemo, već zato što ne postoji u Crnoj Gori dovoljan broj spasilaca”, pojasnio je Murati.

Prema njegovim riječima, problem je I procedura za nerezidentne radnike.

“ Predugo se čeka da dobijemo papire, od deset dana minimum pa I dvije sedmice. I problem je što su radnici sa strane tek sada počeli da dolaze. Ono što je naša molba je da ukoliko prilikom kontrole insoektori utvrde da smo predali papire I da je process prijave radnika u toku, da imaju razumijevanja. Naravno da ne tražimo da tolerišu neprijavljivanje radnika”, rekao je Murati.

PRVIH DANA PREVENTIVNO

Iz Uprave za inspekcijske poslove je poručeno da će prvih dana pojačanog nadzora djelovati preventivno.

“ Sigurno da će turistička inspekcija izaći u susret onome što zakonske mogućnosti dozvoljavaju.. Ali kada je u pitanju siva ekonomija tj rad bez odobrenja, tu ne možemo praviti ustupke, već svi zakupci moraju imati ugovore”, kazala je glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin.

UKOLIKO UTVRDE DA NE POSTOJI DOVOLJAN BROJ SPASIOCA U CRNOJ GORI ZAKUPCE NEĆE KAŽNJAVATI

 “ Mi ćemo zajedno u saradnji sa Crvenim krstom utvrditi da li postoje slobodna lica koje pružaju ove usluge, usluge spasilaca I shodno tome napravićemo konekciju između Crvenog krsta I zakupaca I utvrditi da li stvarno ima nedostataka. Ukoliko bude moraćemo u tom dijelu da napravimo ustupke jer novčane kazne nijesu svrha našeg rada, već da pomognemo zakupcima kupališta da podignu kvalitet usluge I da svi gosti budu zadovoljni I da nam se opet vrate”, istakla je Šljivančanin.

ZAKUPCI PLAŽA DOŠLI U MALOM BROJU

Predsjednik zakupaca plaža Prelja Škrelja, zamjerio je kolegama što nijesu došli u većem broju. U Ulcinju ima 50 zakupaca kupališta od tog broja na sastanak sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove došlo je 12 zakupaca.

“ Oni koji su bili večeras zasigurno tvrdim da su najspremniji za sezonu I legalne tokove rada. Moram da uputim kritiku onima koji nijesu došli jer je ovo bila jedinstvena prilika da pitaju inspektore sve što imaju, da iznesu problem I da s epripreme. Svi su bili upoznati da će se sastanak održati”, kazao je Škrelja.

Pročitajte još