Interpol upozorava: Vakcine će biti na meti organizovanog kriminala

 Interpol upozorava: Vakcine će biti na meti organizovanog kriminala

Izvor: Shutterstock

Međunarodna kriminalistička policijska organizacija Interpol izdala je upozorenje za svoje članice, kojih je ukupno 194, da se pripreme za mreže organizovanog kriminala koje za cilj imaju zloupotrebu vakcina protiv korone, piše Dan.

U tzv. narandžastom obavještenju Interpola predočeno je da su potencijalne kriminalne aktivnosti usmjerene na falsifikovanje i izradu lažnih vakcina, ali i na krađe i ilegalno oglašavanje vakcina protiv virusa korona i gripa.

Ukazali su da je pandemija podstakla kriminalno ponašanje, bez razmišljanja o posledicama koje mogu biti pogubne za druge, pa tako postoje i primjeri krivičnih djela gde su pojedinci oglašavali, prodavali i primjenjivali lažne vakcine.

“Pošto se predviđeni postupci za odobravanje određenog broja vakcina protiv korone privode kraju i globalnoj distribuciji, osiguravanje sigurnosti lanca snabdijevanja i otkrivanje nelegalnih veb-lokacija koje prodaju lažne proizvode biće od suštinskog značaja. Potreba za koordinacijom između organa za sprovođenje zakona i zdravstvenih regulatornih tijela takođe će igrati vitalnu ulogu. Dok se vlade pripremaju za uvođenje vakcina, kriminalne organizacije planiraju da se infiltriraju ili poremete lance snabdijevanja”, kazao je nedavno generalni sekretar Interpola Jirgen Štok.

On je upozorio da će kriminalne mreže svoje potencijalne žrtve vrbovati preko lažnih veb-lokacija za prodaju lažnih ljekova, što može predstavljati značajan rizik po njihovo zdravlje, pa čak i život.

“Neophodno je da organi za sprovođenje zakona budu pripremljeni što je više moguće za ono što će biti napad svih vrsta kriminalnih aktivnosti povezanih sa vakcinom protiv Kovida-19, zbog čega je Interpol izdao ovo globalno upozorenje”, kazao je Štok.

Pošto se međunarodna putovanja postepeno nastavljaju, vjerovatno će i testiranje na virus postati od veće važnosti, što će rezultirati paralelnom proizvodnjom i distribucijom neovlašćenih i falsifikovanih kompleta za testiranje.

To će predstavljati dodatnu opasnost zbog kriminalnih mreža koje se time bave kako bi stekle brzu i legalnu zaradu.

Iz Interpola su naglasili da naročito treba obratiti pažnju da javnost bude oprezna kada se preko internet mreža traga za medicinskom opremom ili ljekovima.

Lažni ljekovi mogu biti falsifikovani, kontaminirani ili pogrešno obilježeni, pa umjesto da poboljšaju zdravlje, neki ljekovi, u stvari, mogu biti loši i izazvati ozbiljne posledice.

Bez obzira na bolest, važno je da ljekovi budu nabavljeni iz regularnog izvora.

Kako ističu iz Interpola, ovo se odnosi na sve vrste ljekova za sve vrste bolesti, ali je sa pojavom virusa korona dobilo novu dimenziju.

“S obzirom na to da potražnja za proizvodima za ličnu zaštitu i higijenu veoma brzo raste, kriminalci pokušavaju da ostvare profit i prodajom nekvalitetnih ili falsifikovanih predmeta kao što su hirurške maske, pa čak i potpuno lažni lijek protiv korone. Lažnih medikamenata koji navodno mogu zaštititi od virusa ili ga čak izliječiti, ima dosta. Ali, kada ih kupujete, ne znate kakvu vrstu zapravo dobijate i da li je bezbjedno za konzumaciju”, upozoravaju iz Interpola.

Lažni medikamenti mogu biti opasni iz više razloga. Mogu biti falsifikovani ili namjerno pogrešno obilježeni. Ilegalni ljekovi često sadrže pogrešnu količinu aktivnog sastojka, a utvrđeno je da neki od njih sadrže živu, arsen, otrov za pacove ili cement. U drugim slučajevima, ljekovi mogu biti originalni, ali suukradeni, a zatim loše uskladišteni ili im je istekao rok trajanja.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još