Iz fotelja naručuju hranu, ljekove i druge potrepštine

 Iz fotelja naručuju hranu, ljekove i druge potrepštine

izvor Pixabay

Da li je dvogodišnja pandemija promijenila način kupovine ili se samo nadovezala na ono što je već započeo ubrzani ritam života, kako na globalnom nivou, tako i kod nas, pitanje je o kojem bi se moglo diskutovati. Ipak, ono što je činjenica jeste da se sve više građana Crne Gore odlučuje da kupovinu obavlja iz svog doma i to preko internacionalnih servisa prisutnih i kod nas. Tako su i brojne trgovine i restorani koji su nudili uslugu dostave svojih proizvoda u velikom dijelu taj dio posla prenijeli na ove servise.

– Pandemija je svakako uticala na to da shvatimo prednosti komfora poručivanja ,,na daljinu“. Ali, prije nego i sama pandemija, ovo nam je nametnuo brzi svakodnevni život, u kojem se obaveze usložnjavaju, a vremena je sve manje – rečeno je Pobjedi iz Glovo kompanije, internacionalnog startapa prisutnom u više gradova Crne Gore koji dostavlja skoro sve što vam padne na pamet.

Objašnjavaju da je njihova misija da građanima učini dostupnim sve što im je potrebno, bilo da je riječ o hrani ili bilo čemu drugom. 

– Mi želimo da budemo saveznici u olakšavanju svakodnevnog života i obavljanja obaveza koje on sa sobom nosi. Pandemija nam je omogućila da svoju platformu stavimo na raspolaganje malim biznisima u zajednicama i na taj način im pomognemo da se uprkos svim problemima, održavaju i rastu, lakše dođu do kupaca, te održe kontinuitet poslovanja i u doba pandemije – navode iz Glova.

Iz ove kompanije nijesmo uspjeli dobiti odgovor ko najviše koristi ovaj vid trgovine, jer je, kako kažu, tajnost podataka koje korisnici ostavljaju na aplikaciji neprikosnoven stub poslovanja. Dodaju da je njihova zajednica šarenolika te da sadržaj za sebe mogu naći svi, bez ozbira na pol, rod i starost, te da je to jedini način da ispune svoju misiju da učine dostupnim sve za svakoga. Uvidjevši da ljudi više ne žele da čekaju po nekoliko sati ili dana da im stigne porudžbina, nedavno su u Podgorici otvorili i online prodavnicu Glovo Express store, pa korisnicima nakon porudžbe preko platforme, u prosjeku za 20 minuta dostavljaju robu široke potrošnje. Cilj im je da budu prisutni u cijeloj Crnoj Gori, a u tome im, kako navode, pomaže što sarađuju sa nekim od najvećih i najznačajnijih brendova na crnogorskom tržištu koji su ih prepoznali kao prijatelje u razvoju njihovih biznisa.

– U kojoj mjeri, osim nas, i dalje paralelno koriste svoj servis nemamo informaciju, ali znamo da su zadovoljni načinom na koji Glovo zajednica reaguje na njihove proizvode i usluge. Sa našim partnerima imamo redovne kontakte i pomažemo im da svoje prodavnice na aplikaciji učine najprijemčivijim mogućim, da samim tim do maksimuma iskoriste sve ono što im aplikacija nudi i povećaju svoje ukupno poslovanje – kažu iz Glova.

Među kompanijama čiji značajan dio prometa čini dostava hrane je i Panevivo u okviru koje posluju restorani ,,Sicilija“ i ,,Markez“. Direktor Aleksandar Tomović navodi da će zbog toga nastaviti da razvijaju ovaj vid komunikacije sa potrošačima, koji su započeli još prije pandemije prepoznajući njihove potrebe. Osim eksterne dostave koju koriste preko Glova, razvili su i sopstvene aplikacije, ali, kako navodi Tomović, telefonski poziv i dalje ostaje kao opcija za poručivanje. Pojavom globalnog servisa Glovo dobili su nove kupce, objašnjava Tomović.

– Potrudili smo se da kuhinje opremimo najsavremenijom opremom, da bi u punom kapacitetu pružili uslugu u restoranu i pripremili jela za ketering. Naravno, dovoljan broj kvalitetnih kadrova na odgovarajućim pozicijama priprema hranu, prati isporuku i organizuje sam proces dostave. Obezbijedili smo dovoljan broj dostavnih vozila prilagođenih toj djelatnosti i napravili tim koji čine dostavljači i dispečeri – navodi Tomović dodajući da je broj njihovih kupaca u stalnom porastu.

Pandemija je, kako kaže Tomović, donijela novo iskustvo u organizaciji poslovanja, a istovremeno i značajna ograničenja. Ipak, već razrađen sistem keteringa i dostave učinio je da se brzo prilagode novim uslovima.

Crnogorski građani, osim hrane, naručuju ljekove, poklone, knjige, cvijeće, stvari za djecu, i ljubimce. Preko njihove aplikacije idu i u šoping, a manje firme obavljaju nabavku. Time, kako navode iz Glova, doprinose kvalitetu života korisnika, kojima, kada svoje obaveze završe brže i efikasnije, ostaje više vremena za porodicu i prijatelje.

Humanitarna podrška

Zbog sve veće potrebe za rješavanje egzistencijalnih pitanja, Glovo obezbjeđuje humanitarnu podršku u pojedinim gradovima Ukrajine. Tako stanovnicima i organizacijama koje nemaju pristup hrani, ljekovima ili osnovnim proizvodima omogućava lakši pristup, odričući se svih provizija, te od ovih usluga nema nikakvu finansijsku dobit.

izvor POBJEDA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još