Jedan od najvećih živih pisaca današnjice ugostio Abazovića u svojoj kući

 Jedan od najvećih živih pisaca današnjice ugostio Abazovića u svojoj kući

Izvor: Kabinet predsjednika Vlade

U sklopu službene posjete Republici Albaniji, potpredsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića je u svojoj kući u Draču ugostio jedan od najvećih pisaca današnjice, višestruko nagrađivani albanski književnik i petnaestostruki kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, Ismail Kadare, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade.

Kako su saopštili, Kadare je u razgovoru sa Abazovićem govorio o svojim književnim djelima, svom studiranju u Sovjetskom savezu u doba Staljina, životu i književnom radu u Enver-hodžinoj Albaniji, izbjeglištvu u Francuskoj.

Ismail Kadare jedan je od najznačajnijih evropskih pisaca XX vijeka, a posebno se istakao sa djelom ,,General mrtve vojske”. Njegova djela prevedena su na 45 svjetskih jezika.

Kadare je 2020. godine dobio “američkog Nobela”, Međunarodnu nagradu za književnost Nojštat. Kadare je dobitnik Međunarodne nagrade Buker 2005. i nagrade Princ od Austrije 2009. godine.

Dobitnik je odlikovanja francuske Legije časti i dopisni član Akademije moralnih i političkih nauka u Parizu.

Više puta je odbijao ponude političkih partija da postane sporazumni predsjednik Republike Albanije.

“Uz Ismaila, Abazovića i crnogorsku delegaciju, dočekala je i Helena Kadare, prva žena romanopisac u Albaniji”, zaključeno je u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još