Još jedan bjeloglavi sup, zbog krivolova, završio svoj let u Crnoj Gori

 Još jedan bjeloglavi sup, zbog krivolova, završio svoj let u Crnoj Gori

foto CZIP

U Crnoj Gori se desio drugi smrtni slučaj bjeloglavog supa, saopštili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica. To ukazuje, kako ističu, da se situacija povodom krivolova nije popravila, a da se sa njim suočavaju i ugrožene i zakonom strogo zaštićene ptice

“Fojiška, bjeloglavi sup sa Cresa, druga je u krivolovu odstreljena jedinka u Crnoj Gori za koju znamo, jer je na sebi imala satelitski transmiter, nakon Peruna koji je nastradao na Ulcinjskoj solani. Obje ptice bile su opremljene satelitskim odašiljačem, radi praćenja uspješnosti migracije”, navode iz CZIP-a.

Kako ističu, prošlog mjeseca sup Fojiška, takođe opremljen satelitskim odašiljačem, uputio se s Kvarnera prema jugu prateći rutu jesenske migracije supova prema Grčkoj, Turskoj, Bliskom Istoku i Africi, a Crna Gora česta je i gotovo nezaobilazna tačka na ovoj ruti.

Sup se zaustavio i boravio neko vrijeme na području Pive, gdje se sumnja da je pogođen, nakon čega su ornitolozi CZIP-a obišli lokalitet na kojem se nalazio.  Supa, kako ističu, ipak nijesu uspjeli pronaći jer je ptica u međuvremenu krenula dalje.

“Tih dana dobili smo snimak bjeloglavog supa, na bankini pored puta u noći, da bi kasnije uvidom u podatke utvrdili da se radi o istoj ptici. Sledeći put, ptica je primijećena na Skadarskom jezeru, gdje se ponovo zaustavila na kratko. Kako su podaci sa odašiljača pokazali da se ptica ne pomjera, opet smo izašli na teren i nažalost pronašli Fojišku sa nekrotičnom ranom i otvorenim prelomom krila. Ptica je prevezena kod veterinara, a RTG snimak pokazao je balinu u krilu, koja je dovela i do preloma. Zbog stanja u kojoj je ptica pronađena, a uz saglasnost Beli Visitor Centar sa Cresa koji je pratio Fojišku, ova jedinka je nažalost morala biti eutanazirana.

Oni podsjećaju da je bjeloglavi sup Perun, takođe sa Cresa, 2018. godine odstreljen na Ulcinjskoj solani što je potvrđeno snimkom pronađenog dijela krila koje je sadržala veliku količinu sačme. Odašiljač nikada nije pronađen.

“ Podatak da su čak dva supa nastradala na našoj teritoriji upozorava nas na problem krivolova sa kojim se suočavaju ove ugrožene i zakonom strogo zaštićene ptice. Ostaje pitanje koliki je stvaran broj uginuća i u kojem je stepenu Crna Gora smrtonosna zamka za migraciju lešinara”, istakli su iz CZIP-a.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još