Još najmanje dvije godine borbe sa koronom

 Još najmanje dvije godine borbe sa koronom

foto PR Centar

Doktor Nemanja Radojević smatra da nas čeka još najmanje dvije godine borbe sa koronavirusom.

Mišljenja je da uvođenje bilo kakvih restriktivinih mjera danas nema smisla niti relevantnog medicinskog opravdanja. On upozorava da o obaveznoj imunizaciji ne treba razmišljati jer se takav pristup kosi sa elementarnim bioetičkim principima i ljudskim pravima.

“Na pragu novog talasa epidemije i prijetnje delta soja, treba imati u vidu da su okolnosti sada bitno drugačije nego prije samo pola godine, a kamoli u odnosu na prethodnu godinu. Te nove okolnosti traže novu i drugačiju akciju”, napisao je Radojević na Facebooku.

Naime, ističe on, nakon ovakvih ili onakvih peripetija, vakcine su sada široko dostupne i masovna imunizacija je trenutno, čini se, jedini mogući odgovor na epidemiju.

Prema njegovim riječima, u okolnostima nepoznavanja bolesti, nedostatka vakcina, zaštitne opreme i medicinskih aparata, restriktivne mjere ograničavanja kretanja i zabrane okupljanja su bile nužnost i jedini mogući odgovor.

“Uvođenje bilo kakvih restriktivinih mjera danas nema smisla niti relevantnog medicinskog opravdanja. Da ne govorimo o psihološkom i ekonomskom aspektu. O obaveznoj imunizaciji ne treba razmišljati jer se takav pristup kosi sa elementarnim bioetičkim principima i ljudskim pravima”, istakao je on.

Ipak, dodaje Radojević, treba se prisjetiti presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju roditelja protiv države Češke, a koja je itekako primjenljiva u našem aktuelnom slučaju.

“Naime, država Češka je zabranila upis nevakcinisanog djeteta u vrtić, jer su smatrali da je javni interes preči nego lično pravo na izbor po pitanju vakcinacije, što je Evropski sud za ljudska prava potvrdio kao ispravan stav države i našao da nije došlo do povrede prava pojedinca ovom zabranom upisa djeteta u vrtić: “Politika vakcinacije sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga.””, naveo je on.

Dakle, naglašava Radojević, primjenjujući ovaj pravni stav na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori gdje nas nesumnjivo čeka novi talas epidemije i delta soj, moguće čak i prije jeseni, sa trenutno niskom stopom vakcinisanih u populaciji, adekvatno i pravno nesporno bi bilo primjeniti slične mehanizme “diskriminacije” osoba koje ne žele da budu vakcinisane: npr. zabrana upotrebe javnog prevoza i taksija, zabrana ulaska u ugostiteljske objekte, tržne centre, javne ustanove i druge zatvorene prostore gdje se nalazi veći broj osoba, obavezno nošenje maski na svim javnim površinama i sl. U sprovođenju navednog itekako može biti od pomoći najavljeni digitalni sertifikat o vakcinalnom statusu, testiranjima i sl.

“Ovdje smatram irelevantnim pisati o predrasudama po pitanju vakcina, rizika od vakcinacije i sl. onih koji informacije sakupljaju iz žute štampe, kojekakvih internet portala i rekla-kazala “dokaza”. Vakcina nosi određene rizike, ali isti nenadmašno prevazilaze rizike koje nosi COVID-19 oboljenje. Uostalom, kao i bilo koja druga vakcina”, ističe on.

Špručuje da osim navednog, a takođe oslanjajući se na sadašnju situaciju u državi, mišljenja je da treba postepeno prestati sa rutinskim PCR testiranjem sumnjivih slučajeva, jer je to sada beskorisno i skupo, osim za osobe sa teškom formom bolesti (zapaljenja pluća i sl.) i za nevakcinisane osobe (o njihovom trošku naravno, npr. za potrebe putovanja, ulaska u zatvorene prostore i sl.), te javno objavljivati samo broj teških i smrtnih slučajeva.

“Nažalost, i dalje smatram da nas čeka još najmanje dvije godine borbe sa koronom”, zaključio je Radojević koji je bio član ranijeg Kriznog medicinskog štaba.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još