Još pet hiljada ruskih vakcina stiglo u CG

 Još pet hiljada ruskih vakcina stiglo u CG

izvor Twitter

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar Borko Bajić dočekali su drugi kontingent od 5.000 jedinica ruskih vakcina Sputnjik V, koji je upravo stigao u Crnu Goru.

Kako navode iz Vlade, ovo je druga tura od ukupno 50.000 doza koje je Vlada kupila od Rusije. 

“Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.

Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade ruskih vakcina od Srbije, dobije još toliko.

Podsjećamo da je ranije u Crnu Goru stigla donacija Kine od 30 hiljada Sinofarm vakcina. U toku su pregovori za kupovinu još 201.200 doza istog proizvođača.

Takođe, Vlada je saopštila da se ove sedmice čekuje informacija o terminu isporuke prve ture od ukupno 84 hiljade vakcina Astra Zeneke koje Crna Gora očekuje u okviru COVAX programa.

U toku si i pregovori sa kompanijom Pfizer/Biontech o nabavci 150 hiljada doza vakcina.

“Pored ovih pregovora, Evropska unija je, u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pokrenula regionalni projekat za podršku vakcinaciji stanovništva zemalja Zapadnog Balkana. U saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ambasadom Austrije u Crnoj Gori, došli smo do saznanja da će Austrija koordinisati snabdijevanje zemalja Zapadnog Balkana vakcinama u okviru ovog mehanizma. Za ovu svrhu su, prema našim saznanjima, opredijeljene vakcine proizvođača Pfizer Biontech”, navode iz Vlade. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još