JU Dnevni centar Sirena u problemu nakon umanjenja budžeta

 JU Dnevni centar Sirena u problemu nakon umanjenja budžeta

foto Portal Ulcinj – direktor Dnevnoq centra Sirena Biljalj Alaj

Javna ustanova Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju “Sirena”, čiji je osnivač opština Ulcinj, našao se u problemu nakon usvajanja rebalansa opštinskog budžeta za tekuću godinu. Rebalansom su im umanjena sredstva za jednu trećinu. Umjesto planiranih 60 hiljada eura, budžet im je smanjen na 40 hiljada, koje su već tokom godine primili I potrošili.

“ Što se tiče mjeseca novembra i decembra mi nemamo da damo plate zaposlenima. Već smo tih 40 hiljada potrošili I nemamo više sredstava. Ne znam šta da vam kažem, nadam se da će Opština ipak učiniti nešto. Svjestan sam da je rebalans usvojen I da nema nazad, ali neku pomoć valjda ćemo dobiti”, kazao je direktor Dnevnog centra “Sirena” Biljalj Alaj.

foto Portal Ulcinj

Prema njegovim riječima, ni godišnji budžet od 60 hiljada nije bio dovoljan ni za mjesečne zarade zaposlenih. Sa trenutnim dovodi se u pitanje funkcionisanje Centra.

“ Imamo 13 zaposlenih, to nam je nametnuo broj djece koja dolaze. Jedini smo  Dnevni centar u Crnoj Gori sa tolikim brojem djece, njih 37 boravi ovdje”, istakao je Alaj.

Djeca u Centru imaju dva obroka, doručak i ručak, organizovani prevoz od kuće do škole i obrnuto, dnevno se troši i mnogo higijenskog materijala, jer djeca koriste i pelene. Boravak u Centru je besplatan.

foto Portal Ulcinj

Direktor tvrdi, da ostalim centrima u Crnoj Gori , koji imaju manji broj djece I zaposlenih,opštine budžetom izdvajaju i preko 100 hiljada eura godšnje.

“ Ova djeca, djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju, ne zaslužuju jedno takvo ponašanje. Smatram da ipak moramo da vodimo više računa o njima. Ne može da nema za ovu djecu, moramo stvoriti. Ja ne mogu računati samo na donacije, jer danas ih ima, a sjutra ih možda neće biti”, rekao je Alaj.

foto Portal Ulcinj

Upravo su donacije, kako Ulcinjana, a u velikoj mjeri dijaspore doprinjele da Dnevni centar “Sirena” bude jedan od najbolje opremljenih u Crnoj Gori. Svi kabineti su opremljeni neophodnim didaktičkim sredstvima, imaju i senzornu sobu, kao i sprave za fizičke vježbe. U Centru rade, između ostalih, četiri psihologa, logoped, dva fizioterapeuta, a ovo je i jedini Centar u Crnoj Gori koji ima sopstvenu mini ambulantu.

“ Pedijatar svakog mjeseca dolazi, pregleda i prati zdravstveno stanje djece. Što se tiče ljekara I njegove mjesečne nadoknade, to pokriva društvo Ana Malit iz Amerike. Oni izdvajaju sredstva za doktora”, kazao je Alaj.

mini ambulanta

Kako kaže, veliku zahvalnost ima prema svim donatorima.

“ Pomažu I građani Ulcinja sa okolinom, ali zaista naša dijaspora je posebno osjetljiva na našu djecu iz Centra. Bezrezervno nas podržavaju od početka rada”, rekao je Alaj.

Doba COVIDA-a 19 nametnuo je i drugačiji sistem rada, koji izuskuje više troškova, objašnjava direktor. Više nema grupnog rada, sa svakim djetetom se radi individualno.

 Alaj se boji da su prepušteni sami sebi i donatorima, te apeluje na opštinu da im pomogne, jer se rad i funkcionisanje Centra, nedostatkom sredstava dovodi u pitanje.

Pročitajte još