Kanal Port Milena- od prirodnog mrjestilišta ribe do ekološke bombe

 Kanal Port Milena- od prirodnog mrjestilišta ribe do ekološke bombe

foto: Selver Vuković PORT MILENA

Kanal Port Milena, nekada najveće mrjestilište ribe na Jadranu, danas je ekološka bomba, pretrpana smećem, zagađena otpadnim vodama i fekalijama, oko koje se šire nesnosni mirisi. Nazivali su je do osamdesetih godina hranilicom Ulcinja, kada kreće stampedo divlje gradnje i uzurpacija obala kanala, a Porat postaje ekološka bomba, ne samo Ulcinja,  već Crne Gore.

Atak na Porat počeo je prije više od 30 godina, a traje i danas, upozoravaju ekolozi.

“ Port Milena je u komi. Za ovo smo krivi svi mi, počevši od domicilnog stanovništva, preko lokalne vlasti koja se smjenjivala i smjenjivala, ali nijedno rukovodstvo nije imalo sluha da riješi problem, pa do Morskog dobra, pod čijom je ingerencijom ovaj prostor od 1992.godine. Apsolutno niko nije uradio ništa da stane na put devastaciji i izumiranju ovog jedinstvenog prostora”, kazao je za Portal Ulcinj , predsjednik NVO Zeleni korak Dželjalj Hodžić, koji se decenijama bori za Porat.

Foto: PR Centar Dželjalj Hodžić

On napominje i da ime koje kanal nosi, po knjeginji Mileni, ne zaslužuje ovakav tretman, i nije se smjelo dopustiti da Porat dođe u ovakvo stanje.

Kako kaže, do osamdesetih godina, Port Milena je bila najveće prirodno mrjestilište ribe na Jadranu.

 “ Nakon zemljotresa, kreće divlja urbanizacija ovog dijela, koja traje i danas, i od tada se kanal pretvara u septičku jamu. Hoteli, restorani, apartmani i privatne kuće ispuštaju otpadne vode i kanalizaciju direktno u Portat. Čak i otpad iz auto servisa kanalom Bratica stiže direktno u Porat. Mnogi su deponovali šut i zemlju na njene obale, proširujući kupljene ili uzurpirane parcele”, istakao je Hodžić.

OTPAD U PORT MILENI

To potvrđuju i zvanični podaci iz lokalne samouprave. Preko 200 objekata  je sagrađeno tik uz Porat, a više od 600 uz kompletan kanal, uključujući i Štoj, koji nema kanalizacionu mrežu.

NEKADA KULTNO MJESTO

PORT MILENA NA RAZGLEDNICAMA NEKAD

Kultno mjesto Ulcinja, na kom su su snimani mnogi filmovi, mjesto koje je inspirisalo mnoge umjetnike, mjesto koje su nazivali balkanskom Venecijom, danas ima pogrdno ime. Ljudska nebriga, ili možda čak i pretjerana briga za zauzimanje dijela savršeno lociranog prostora, na samom početku ulcinjske Velike plaže, dovela je Porat u stanje, kako Hodžić kaže, kome.

PORT MILENA JE BILA HRANITELJAK ULCINJA

Osamdesetih godina Port Milena je bila hraniteljka Ulcinja, ulcinjske sirotinje i ribara .Tužno je što smo dozvolili da se ovo desi”, kaže Hodžić.

  Prisjeća se zaljubljenik u ovaj kultni dio, kako se nekada lovilo na Port Mileni i kakva je ona bila. “ Nikada Ulcinjani nijesu govorili idem da pecam ili lovim, kada su odlazili na Porat, već  “idem da uzmem malo ribe za kuću”. Tada nije bilo frižidera, uzimali su ljudi po dva-tri kila, koliko im treba za ručak. Toliko je bilo ribe. Godišnji kapacitet kvalitetne bijele ribe bio je između 50 i 80 tona,  a dominirala je skavica, brancin, orada, ali i  jegulja i neke druge vrste. Prosječno se 150 kilogramo dnevno “vadilo” iz Port Milene,” prisjeća se Hodžić.

DANAS RIBU IZ PORATA ULCINJANI NE JEDU

 Hodžić kaže da ribe danas tu slabo i ima. ”A I kako da je ima u vodi sa nekoliko hiljada, a moguće i desetine hiljada tona otpada. Ako se ponekad i pojavi u istočnom djelu, mi je nećemo pojesti, čak smo alergični na nju”, ističe Hodžić.

U PORT MILENI DANAS SVEGA SEM RIBE

NEMA VIŠE NI PLIVANJA U KANALU PORT MILENA

 Hodžić pamti Porat još iz 50-tih godina.Tada je bio dijete i svakodnevno se kupao u kanalu. Danas kaže, samo bi lud tu zaplivao. “Sjećam se kada ovdje nije bilo nijednog mosta. Voda je bila čista. Moj djed je bio ribar, plovio je barkom koja je nosila so. Port Milena je zaslužna i za izgradnju Solane 1934. godine, jer tada se voda za punjenje bazena crpila pumpama iz Porata. Danas je sve nestalo “, kazao je Hodžić.

IZGRADNJA KANALIZACIONE MREŽE DONEKLE ĆE RIJEŠITI PROBLEM

Klučno, za sanaciju kanala Port Milena bio je početak izgradnje kanalizaciona mreža za naselja Kodre, Totoši, Bijela Gora i Bratica , jer se potokom Bratica u Porat svakodnevno izliva kanalizacioni ispusti iz ta četiri naselja.

Realizacija tog projekta, vrijednog oko četiri i po miliona, je počela. Predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić očekuje da će se njegovim završetkom, većim dijelom riješiti I problem kanala Port Milena, za nekih 60 do 70 odsto.   “Potokom Bratica fekalna kanalizacija ,iz ova četiri naselja ,se spaja sa atmosferskom i izliva se direktno u kanal Port Milena, koji je godinama ekološka bomba, oko koje se šire nesnosni mirisi. Konačno će početi normalno da dišu svi Ulcinjani, “kazao je Nrekić.

OD FENOMENA DO UNIŠTENJA

Kanal Port Milena iskopan je 1885. po projektu inžinjera sa Crnogorskog dvora, Rusa- Vladimira Ivanoviča Varmana. Svrha prokopavanja bila je izlivanje vode Zoganjskog jezera u more. Naredbu za ovaj poduhvat izdao je knjaz Crne Gore Nikola I, kada je prvi put posjetio Ulcinj, nakon njegovog pripajanja Crnoj Gori,na osnovu odluke Berlinskog Kongresa.
To je bilo močvarno područje sa kog su se širile bolesti, posebno malarije, od koje su djeca masovno umirala.  Zbog toga je knjaz dao naredbu da se prokopa kanal, koji je i uspio da suzbije malariju, tako što se voda jezera miješala sa morskom vodom.  Iz zahvalnosti za suzbijanje bolesti, narod je kanal nazvao imenom Knjeginje Milene.

Kanal Port Milena nekada je bio dug četiri kilometra, širok između 80-120 metara, a dubok između četiri i osam. Danas na nekim mjestima vode gotovo i da nema, zbog šuta i raznog otpada, dok su divlji objekti prosto ugušili Porat. Hodžić kaže da su od nekadašnje turističke atrakcije i najvećeg prirodog mrijestilišta, ostale samo uspomene. “ Nekada je Porat  bio atrakcija za turiste, oplemenjen predivnim kalimerama za ulov ribe, a danas turistima jedino pažnju skreće smrad. Sav otpad koji stigne u kanal, tu se i raspadne, jer protoka nema”, kazao je Hodžić.

Pročitajte još