Kašnjenjem vakcina trebalo bi da se bavi SDT i Katnić

 Kašnjenjem vakcina trebalo bi da se bavi SDT i Katnić

Izvor: YT Printscreen

Specijalno državno tužilaštvo, na čijem čelu je Milivoje Katnić, nadležno je za ispitivanje tvrdnji koje je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović iznijela na pres-konferenciji održanoj 11. januara, a povodom nacionalne strategije o imunizaciji.

To je Danu saopšteno iz Osnovnog tužilaštva Podgorica.

Ministarka zdravlja ranije je optužila svog prethodnika Kenana Hrapovića da je zbog njegovog propusta došlo do zastoja u pregovorima o nabavci vakcina, čime je ugrozio javno zdravlje.

Pošto se sadašnji i bivši ministar međusobno optužuju za kašnjenje vakcina, tužilaštvo bi trebalo da ispita ko je odgovoran.

Posebno ako se zna da u regionu daju već drugu dozu vakcine, a kod nas je najavljeno da će stići krajem januara.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici kontinuirano prati medijska izvještavanja i javne nastupe javnih funkcionera i uvijek po službenoj dužnosti reaguje kada ocijeni da su u izvještavanjima i nastupima iznijeti ne samo osnovi sumnje, već i indicije da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti iz njegove stvarne nadležnosti. U konkretnom to nije slučaj, a s obzirom da se u javnom nastupu ministarke zdravlja eventualno ukazuje na nepravilan i nezakonit rad bivšeg ministra zdravlja i direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, može se raditi o krivičnom djelu iz stvarne nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, koje je nadležno za krivično gonjenje javnih funkcionera za krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, navodi se u odgovoru koji je Danu uputio Vukas Radonjić, državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Ministarka zdravlja je tokom pomenute konferencije za novinare saopštila da je njen prethodnik Kenan Hrapović odgovorio samo na prvi mejl poljske ambasade, upućen 18. avgusta 2020.

Poljska ambasada je 20. avgusta poslala novi mej l sa dodatnim objašnjenjem i pitanjima, ali bivši ministar nije smatrao da je na njih neophodno odgovoriti.

Borovinić Bojović je kazala da se poljska ambasada obratila novom sazivu vlade 31. decembra prošle godine, a istog dana im je odgovoreno i sklopljen je dogovor.

“Moguće da bivši ministar Hrapović ne zna da je najčešće potrebno komunicirati u više navrata da bi se postigao ozbiljan međudržavni dogovor”, rekla je tada, između ostalog, Borovinić Bojović.

Hrapović je reagovao na tu izjavu ministarke zdravlja, tvrdeći da nije istina da nisu odgovorili na zahtjev Poljske.

“Evo dokaza o (ne)istinama koje, po ko zna koji put, iznosi Jelena Borovinić Bojović. Na njihovu žalost, sve smo radili transparentno i brinuli o svakom centu naših građana. Nismo radili ništau tajnosti i bez jasnih podataka o cijeni i uslovima pod kojim bismo trošili novac građana. Da bismo nastavili komunikaciju sa Republikom Poljskom, očekivali smo da nam dostave informacije, kao što smo i tražili, po kojoj cijeni bi Crna Gora mogla da kupi vakcine i koje količine vakcina bi mogla kupiti od Republike Poljske, što se nije desilo do kraja mandata prethodne vlade”, naveo je Hrapović. 

Bez odgovora SDT-a

Redakcija Dana ranije je poslala pitanja Specijalnom tužilaštvu ovim povodom, ali te institucije još uvijek odgovoreno na pitanja da li će ispitati navode koje je Borovinić Bojović iznijela na pres-konferenciji povodom nacionalne strategije o imunizaciji.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još