Katnić: Optuženi lideri DF-a bi da ukinu Specijalno tužilaštvo

 Katnić: Optuženi lideri DF-a bi da ukinu Specijalno tužilaštvo

foto FOS media

Sudstvo u Crnoj Gori nikada nije bilo pred većim izazovom, s obzirom na pojačane pritiske koji dolaze i od nekih osoba koje su sada u vlasti jer se uskoro očekuje drugostepena odluka u predmetu u kojem je trinaest optuženih osuđeno za terorizam u pokušaju na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, kazao je u intervjuu Pobjedi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

On je istakao da i pored insistiranja lidera DF-a Andrije Mandića, Milana Kneževića i Nebojše Medojevića, koje Tužilaštvo tereti da su članovi kriminalne organizacije, njegov mandat može prestati samo na zakonom predviđen način.

Katnić je podsjetio da ta trojka od Vlade traži njegovu i smjenu njegovih kolega, kako bi Specijalno državno tužilaštvo bilo ukinuto.

“Ako pogledate da mandat glavnom specijalnom tužiocu traje pet godina, da on ne može prestati, izuzev na zakonom predviđen način, jasno je da se ovdje insistira na preduzimanju radikalnih mjera, koje podrazumijevaju nezakonitosti ili pak ukidanje institucije, kakva jeste Specijalno državno tužilaštvo, što opet za posljedicu ima gaženje i lomljenje principa vladavine prava, a najgori oblik lomljenja vladavine prava jeste kada u postupcima određenih tijela nema principa ratio legis”, naveo je Katnić za Pobjedu.

Kaže i kako je tačno da su se u sve to uključile određene strukture.

“Pa čak i djelovi državnih organa Republike Srbije, kršeći, ne samo važeće zakonske norme, među kojima su i međunarodne norme, već i osnovne principe etike i morala. No, mi za to imamo efikasne odgovore i već smo ih dali i ubuduće ćemo ih davati”, zaključio je Katnić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još