Ko ne ograniči marže kazna do 10.000 eura

 Ko ne ograniči marže kazna do 10.000 eura

Foto: Shutterstock

U trgovinama na veliko ograničene su marže na pet odsto, za pšenično bračno (tip 400 i 500), šećer, ulje i so, dok će maksimalna marža na ove namirnice za male trgovine iznositi sedam odsto

Od 500 do 10.000 eura biće novčane kazne koje Tržišna inspekcija može izreći trgovcima za nepoštovanje ograničavanja maksimalne marže u trgovinama na osnovne životne namirnice na osnovnu nove Vladine odluke.

Iz Tržišne inspekcije “Vijestima” je rečno da će vršiti redovni nadzor u dijelu primjene Zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

U trgovinama na veliko ograničene su marže na pet odsto, za pšenično bračno (tip 400 i 500), šećer, ulje i so, dok će maksimalna marža na ove namirnice za male trgovine iznositi sedam odsto.

”Članom 6 Zakona propisano je da je trgovac dužan da se pridržava određenih privremenih mjera, a članom 8 je propisano je da inspekcijski nadzor nad sprovođenjem privremenih mjera vrši tržišna inspekcija. Ako tržišni inspektor utvrdi da se trgovac ne pridržava privremenih mjera, narediće otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Članom 9 zakona propisane su novčane kazne za prekršaj i to za pravno lice u iznosu od 5.000 do 10.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 500 do 1.000 eura, za preduzetnika u iznosu od 500 do 2.000 eura i za fizičko lice u iznosu od 500 do 1.000 eura. Učiniocu prekršaja može se izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja trgovine, u trajanju od 30 dana”, objasnili su iz Tržišne inspekcije.

IZVOR VIJESTI

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još