Kodeks da reguliše ponašanja u kampanji

 Kodeks da reguliše ponašanja u kampanji

izvor FOS media

Uvođenje Kodeksa ponašanja u izbornim kampanjama je dobrodošlo, ali se postavlja pitanje koliko bi tako nešto imalo smisla s obzirom na dugogodišnju praksu koja je pratila gotovo sve izborne procese u prethodnom periodu. Prije svega, mislim na brojne neregularnosti, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović.

Prema ocjeni Šaranovića, u prethodnom periodu neki učesnici izbora su bez ustručavanja kršili procedure i brojne zakone.

“Sumnjam da bi pomenuti kodeks, za one koji imaju takve sklonosti, imao i minimum obaveznosti. Mišljenju da je bivša vlast stvarala ambijent u kojem je mogla nesmetano da vrši brojne nezakonitosti posebno svjedoči i činjenica da je čak i lica koja su pravosnažno osuđivana za krivična djela iz oblasti izbora delegirala kao svoje predstavnike u organima za kontrolu i sprovođenje izbora”, kaže Šaranović, prenosi Dan.

On tvrdi da će se uvesti nova kontrolna pravila i učiniti sve što je moguće kako bi izbori u našoj zemlji konačno postali ono što je odavno trebalo da budu praznik demokratije.

Nadležnost jedne od radnih grupa Odbora za izbornu reformu, čiji je Šaranović član, između ostalog je i definisanje predloga kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama. Ovo, inače, nije prvi put da se kodeksom pokušava regulisati ponašanje političara. Skupština Crne Gore usvojila je Etički kodeks poslanika 2014. godine, ali njegovi dometi su veoma ograničeni.

Prema mišljenju poslanika Liberalne partije Andrije Popovića, ukoliko se donese Kodeks ponašanja u izbornim kampanjama vjerovatno će biti samo mrtvo slovo na papiru.

“Kodeks može zaživjeti jedino ako budu kaznene odredbe drastične, koje bi išle čak dotle da najviši državni funkcioneri koji to krše suspenduju na određeno vrijeme sa tih funkcija na koje su izabrani. Zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe u izbornim kampanjama se ponavlja, ništa se nije promijenilo kada je došla nova vlast”, ističe Popović.

Iako je i ranije bilo inicijativa da se bolje reguliše predizborno ponašanje političara, značajnog napretka u ovoj oblasti nije bilo. Prema ocjeni poslanika DF-a Maje Vukićević, ispravno je donijeti takav kodeks, ali da bude prihvaćen od svih političkih subjekata.

“Neki raniji nacrti su u stvari predstavljali nametanje nekih stvari od bivše vlasti, kojima nije mjesto u kodeksu. Usvajanjem kodeksa, koji bi bio prihvaćen od svih političkih subjekata bi se dodatno regulisao sam izborni proces, bio bi transparentniji, slobodniji i smanjile bi se zloupotrebe kojih je bilo u prethodnom periodu. Takođe, i nivo kulture dijaloga bi bio na višem nivou, jer bi se politički protivnici borili snagom argumenata i istinom”, kaže Vukićević.

Neophodna medijacija međunarodnih partnera

Kako ocjenjuje analitičar Marko Begović kodeks ponašanja je dokument neobavezujućeg karaktera, te u društvima duge demokratske tradicije doprinosi efikasnosti izbornog procesa.

“S druge strane, u trenutnoj specifinnoj društveno-političkoj zbilji Crne Gore, mišljenja sam da bi dokument koji ne bi proistekao iz normi reformisanog izbornog zakonodavstva imao ograničeni ili, pak, deklarativni karakter. Neophodno je zagovarati rješenja koja proističu iz zakonodavnog okvira”, ističe Begović.

Kaže da ovom procesu mora prethoditi visoki stepen konsenzusa političkih aktera vlasti i opozicije.

“Tek tada je moguće ući u samu sadržinu kodeksa, rješavajući važna pitanja cilj, ko su potpisnici i period trajanja. Kako se radi o kompleksnom procesu koji zahtijeva visok nivo političke zrelosti i državničkog odnosa, direktno uključenje međunarodnih partnera u formi medijacije i tehničke podrške predstavlja uslov svih uslova”, kaže Begović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još