Komšić: Krivokapić je nov i neiskusan, izazvao je podozrenje u BiH

 Komšić: Krivokapić je nov i neiskusan, izazvao je podozrenje u BiH

Izvor: YT Printscreen

Član predsjedništva BiH Željko Komšić saopštio je da još nije bilo zvaničnih reakcija Vlade Crne Gore nakon što je objelodanjeno da je premijer Zdravko Krivokapić čestitao predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, 9. januar – Dan RS.

Iako smatra da je potez Krivokapića plod političkog neiskustva, Komšić za TVCG ocjenjuje da će u većem dijelu javnosti Bosne i Hercegovine ostaviti trag podozrenja i sumnje u dobre namjere novog crnogorskog rukovodstva.

On kaže da još nije dobio zvanični odgovor crnogorske vlade, povodom njegovog zahtjeva da se najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera koji je čestitao dan Republike Srpske 9. januar.

”Nije bilo nikakvih zvaničnih reakcija Podgorice, jedini kontakt koji sam ja imao posredno doduše preko našeg ambasadora tu u Podgorici sa gospodinom Abazovićem, kada sam našeg amabasadora zamolio da Abazoviću prenese poruku da komunicira sa lažnim profilom”, istakao je Komšić.

Za Komšića je neprihvatljivo objašnjenje iz kabineta crnogorskog premijera da zvanične čestitke nije bilo, te da je riječ o privatnom razgovoru sa predsjedninicom RS Željkom Cvijanović.

”Krivokapić je nov i neiskusan na toj funkciji, ali možda će to biti lekcija koju će da shvati kada ste na takvim funkcijama i nešto se može razlikovati zvanično od privatnog. On je govorio u funkciji predsjednika Vlade, to je zvanično, i obraćao se jednom od zvaničnika entiteta BiH i u toj komunikaciji i to je uvijek zvanično”, saopštio je Komšić.

Komšić smatra da će ovaj potez premijera Krivokapića ostaviti trag na odnose dvije države koji su do sada bili tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja.

”Jedan dio javnosti u BiH, tu mislim na Republiku Srpsku, pozdravlja taj potez Krivokapića, ali u Sarajevu i većem djelu javnosti ostaviće ako ništa jedan trag podozrenja pa čak ako ćete da vam kažem i sumnje u dobre namjere novog crnogorskog rukovodstva”, poručio je on.

Jer, kako ističe Komšić, 9. januar u kolektivnoj svijesti građana BiH simbolizuje početak velikosrpske agresije nad tom državom.

Zato ga, kaže, brine vraćanje u prošlost kroz oživljavanje nekih ideja poput državnog projekta Velike Srbije, ali i jačanja desnice na evropskom kontinentu.

”Nažalost istorija na ovim prostorima kada se ponavlja uvijek se ponavlja krvavo i kada očekujete da su generacije koje dolaze nakon velikih tragedija nakon prolivne krvi naučile nešto pametnije uvijek vas to neprijatno iznenadi”, kazao je Komšić.

Zato Komšić ima velika očekivanja od nove administracije u Vašingtonu na čelu sa predsjednikom Džozefom Bajdenom koji će, vjeruje, učiniti sve da ovaj dio Balkana bude sigurnije i stabilnije mjesto za život

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još