Komšije iz Albanije zbog rata u Ukrajini sa strepnjom čekaju sezonu

 Komšije iz Albanije zbog rata u Ukrajini sa strepnjom čekaju sezonu

Velika očekivanja od ljetnje turističke sezone imaju komšije iz Albanije. Tu zemlju prošle godine, usljed kovid situacije, uglavnom je posjećivalo domicilno stanovništvo i državaljani Kosova koji su sami činili gotovo 50 odsto turista, podaci su Zavoda za statistiku Albanije.

Zaposleni u turističkom sektoru nadaju se povratku na rekordnu 2019. godinu kada je Albanija bila privlačna tursitima iz svih djelova Evrope, ali ih sada brinu i dešavanja u Ukrajini.

Rođaci Genti i Arijel s nestrpljenjem broje dane do početka ljeta, u Valoni, na albanskom primorju.

Kišni pocetak maja koriste da se što bolje spreme za predstojeću turističku sezonu.

Mlađi, Arijel, kaže da jedva čeka da nakon zimske pauze ugosti prve posjetioce.

– Pauza je trajala skoro osam mjeseci. Sad smo ponovo otvorili radnju u susret ljetu i trenutno naporno radimo – kaže on.

Za sada pomažu jednom drugom, ali uskoro će svaki u svom objektu dočekivati turiste.

Genti, koji vodi suvenirnicu, podsjeća da su dvije teške kovid godine prilično uzdrmale njihov porodični biznis.

– Loše smo poslovali. Nije bilo mnogo turista. Nešto Rusa, Rumuna, Čeha i Slovaka. A ti koji su dolazili nijesu trošili mnogo – dodaje Genti.

I tek sto je prošla jedna briga, drugu im je već donio rat u Ukrajini. A Upravo su Rusi i Ukrajinci bili česti gosti. Da li je pred njima još jedna neizvjesna sezona – pitanje je koje Genti često ovih dana postavlja sebi.

– Da, to je naš najveći strah. Da neće biti turista i da ćemo boraviti ovdje po 18 sati, i nećemo zaraditi ništa – kaže on.

Braća ipak ne gube nadu. Vjeruju da je najgore prošlo.

– Ako stalno padaš onda na kraju moraš i ustati. Prvo nas je pogodila pandemija, a sad je tu i rat. Nadamo se ipak da ćemo krenuti naprijed i imati dobru sezonu ove godine – kaže Genti.

On je izrazio nadu da će sve biti u redu, te da će turisti doći i zabaviti se. 

Strpljenje je nešto čime su se Genti i Arijel naoružali tokom dvije kovid godine. Zato sada sa puno optimizma gledaju ka obližnjoj plaži koja će, vjeruju, ovog ljeta vrviti od turista.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još