Konatar: 46 poslanika odlučilo da sazove sjednicu Skupštine za 28. april

 Konatar: 46 poslanika odlučilo da sazove sjednicu Skupštine za 28. april

izvor URA

Šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar kazao je da je 46 poslanika u Skupštini odlučilo da sazove sjednicu parlamenta, na kojoj će se birati nova vlada i predsjednik Skupštine za četvrtak 28. april na Cetinju.

Sjednicom će, kako je najavio, predsjedavati potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović, jer potpredsjednica Branka Bošnjak (PzP) nije željela da zakaže sjednicu.

– Kad smo dobili informaciju da je mandatar formalno obavijestio Skupštinu Crne Gore, a pošto je predsjedavajući Strahinja Bulajić podnio ostavku, juče smo potpredsjednici Bošnjak podnijeli inicijativu za sazivanje Skupštine. Ona to nije učinila, a u medijima iznijela tumačenje da samo Bulajić to može učiniti. Pošto smo iscrpili sve mogućnosti, a Bulajić i Bošnjak odbili inicijativu, 46 poslanika je odlučilo da sazove sjednicu za četvrtak 28. april sa početkom u 12 sati na Cetinju. Formalno smo obavijestili Skupštinu, predali zahtjev za sazivanje sjednice i na ovaj način smo htjeli da odblokiramo Skupštinu. Potpredsjednik Ibrahimović jedan od potpisnika inicijative za sazivanje sjednice – naveo je Konatar.

Odredili su da sjednicom predsjedava Ibrahimović.

– On će kao predsjedavajući preduzeti sve radnje da se sve odvija neometano i pozivam sve da sarađuju sa Ibrahimovićem – poručio je Konatar.

Predložili su dnevni red sjednice sa šest tačaka, prva je izbor predsjednika Skupštine, a druga izbor 43. Vlade.

Konatar (Mara Babović/Pobjeda)

Potpredsjednik Skupštine i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ocijenio je da je danas važan dan.

– Od danas počinjemo priču odblokiranja Skupštine Crne Gore poslije dva mjeseca i odblokiramo sve procese koji su bili blokirani i direktno uticali na standard građana – istakao je Ibrahimović.

On je kazao da vjeruje da će kandidat za predsjednika Skupštine biti iz klupe Socijalističke narodne partije.

– Ostavimo tu informaciju da sačekamo od kolege iz SNP-a – odgovorio je Ibrahimović na novinarsko pitanje.

Dodao je i da bi trebalo sačekati sa imenima za kandidate za ministre, s obzirom na to da neke partije još nisu održale sjednice svojih partijskih organa.

Ako neko bude htio da podnosi krivične prijave, podnijeće ih protiv 46 poslanika

Konatar je kazao da je njihova obaveza kao javnih funkcionera da odblokiraju institucije.

– Mi kao poslanici nismo mogli svoju funkciju obavaljati više od dva mjeseca. Naša obaveza je da radimo u interesu građana i države Crne Gore – poručio je Konatar.

Komentarišući to što je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak juče rekla da niko drugi ne može zakazati sjednicu jer bi ušao u zonu krivične odgovornosti

“Nisam adresa za dopis za sazivanje sjednice Kolegijuma i sjednice Skupštine”Bošnjak: Jedino Bulajić može zakazati sjednicu, predsjedavajući je dok mu se ne konstatuje ostavkaSjednicu Skupštine Crne Gore i sjednicu Kolegijuma može u skladu sa Ustavom Crne Gore i Poslovnikom … kazao je da su zajednički podnijeli inicijativu, te ako neko bude htio da podnese krivične prijave podnijeće ih protiv 46 poslanika.

– Ovo je jedini način, legitiman je. Miran sam. Mi ne možemo da izaberemo predsjednika, vlade.. Što je trebalo da uradimo? Ništa. Ne vjerujem da je bilo čiji interes da Skupština bude blokirana – poručio je Konatar.

Ibrahimović i Živković (Mara Babović/Pobjeda)

Skupština Crne Gore su, ističe, poslanici.

– Kad smo iscrpili svaki način pozvali smo se na Ustav i učinili ono što je moguće – istakao je Konatar.

Na pitanje da li je imenovanje Adrijana Vuksanovića kršenje člana 2 Ustava, s obzirom na to da Hrvatska građanska inicijativa nije prešla cenzus na parlamentarnim izborima, odgovorio je misli da se ne radi o kršenju Ustavu, već da se radi o bogatstvu Crne Gore da u vladi budu predstavnici različitih nacionalnih manjina.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da ohrabruje sve koji misle da čine nešto suprotno zakonu da podnese prijavu.

– Gospodin Bulajić i gospođa Bošnjak misle da je njihovo ustavno pravo da zaključaju Skupštinu. U jednom mandatu možete izabrati stotinu vlada. Nažalost oni koji postaju parlamentarna manjina ne žele to da prihvate. Član 2 Ustava je vrlo jasan – slobodna volja je izražena i oni su svoj suverenitet prenijeli na poslanike – naveo je Konjević.

Konatar je rekao da nema informacije da bi skupštinska služba i generalni sekretar pravili problem sa zakazivanjem sjednice.

– To je više apel da budu u službi Ibrahimovića pri zakazivanju sjednice. Ako generalni sekretar podnese ostavku, on ima dva zamjenika – rekao je Konatar.

Konjević (Mara Babović/Pobjeda)

izvor POBJEDA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još