Konjeviću odbrana, Krivokapić novi šef diplomatije?

 Konjeviću odbrana, Krivokapić novi šef diplomatije?

izvor POBJEDA

Prema informacijama Pobjede, budući ministar finansija iz SNP-a trebalo bi da bude Aleksandar Damjanović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, dok bi resorom sporta i mladih trebalo da upravlja Vasilije Lalošević.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović potvrdio je juče da će Socijaldemokratska partija biti dio manjinske vlade i najavio da će prijedlog za sastav nove izvršne vlasti biti spreman danas ili sjutra.

Ivanović je saopštio da će SNP-u pripasti šest ministarstava, a to su, prema njegovim riječima, ministarstvo finansija, zdravlja, prosvjete, pravde, sporta i mladih.

– To su ministarstva koja bi SNP trebao da dobije i mislim da smo ih dobili – kazao je Ivanović.

Potvrdio je da su napravili ustupak i da će SDP biti dio vlade, ali i kazao da bi, u zavisnosti od njihovog dogovora sa mandatarom Dritanom Abazovićem, ta stranka mogla da dobije resore odbrane i vanjskih poslova. 

– Mi smo taj jedan potez u tom dijelu i napravili i dali obećanje da SDP može i niko više. Tu smo izričiti i potpuno jasni. Napravili smo ustupak sve u interesu toga da se vlada sastavi. Zašto SDP? Zato što oni nijesu bili vlast. Oni su opozicija već šest godina i čini nam se da su u ovom trenutku bili najprihvatljiviji – rekao je Ivanović za RTCG. Nezvanična saznanja Pobjede govore da je stav Ivanovića apsolutno usaglašen sa stavom mandatara Abazovića.

Izvor Pobjede blizak parlamentarnim strankama kazao je da je po projekcijama predsjednik SDP-a Raško Konjević potencijalni kandidat za ministra odbrane, a da bi resorom vanjskih poslova mogao da upravlja Ranko Krivokapić. SDP se ni juče nije oglašavala po pitanju tvrdnji Ivanovića.

Prema informacijama našeg lista, budući ministar finansija iz SNP-a trebalo bi da bude Aleksandar Damjanović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, dok bi resorom sporta i mladih trebalo da upravlja Vasilije Lalošević.

– Za ministra poljoprivrede, resora koji bi takođe trebalo da pripadne SNP-u, pominje se Dragoslav Šćekić, dok bi Ministarstvom zdravlja upravljao medicinski direktor KCCG Zoran Terzić. Advokat Marko Kovač pominje se kao ministar pravde – rekao je izvor našeg lista.

Kazao nam je da će u raspodjeli resora Bošnjačka stranka dobiti ministarstva kapitalnih investicija i rada i socijalnog staranja.

– Ministarstvom kapitalnih investicija upravljaće predsjednik BS Ervin Ibrahimović koji će biti i potpredsjednik u vladi, dok će ministar rada i socijalnog staranja biti Admir Adrović, generalni sekretar BS – naveo je izvor Pobjede.

Albanskim strankama trebalo bi da pripadnu ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, nauke i digitalizacije i javne uprave.

– Demokratskoj partiji koju predvodi Fatmir Đeka pripalo bi ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, stranka Nika Đeljošaja trebalo bi da dobije nauku i digitalizaciju, a za ministra se pominje politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj – kazao je izvor našeg lista.

Građanski pokret Ura, prema informacijama Pobjede, dobiće ministarstva unutrašnjih poslova, ekonomskog razvoja i turizma, evropskih poslova i ekologije i urbanizma.

– Za ministra ekonomskog razvoja pominje se Goran Đurović, ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić, a Jovana Marović trebalo bi da bude ministarka evropskih poslova – naveo je izvor našeg lista.

Jedan od tri predviđena potpredsjednika vlade biće Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, dok bi druga dva vicepremijerska mjesta trebalo da budu ponuđena SNP-u i SDP-u. O svim kadrovskim rješenjima izjasniće se i Predsjedništvo DPS-a.

SD: Građanske i državotvorne stranke da budu ključni faktor u novoj vladi

Građanske i državotvorne snage, koje su srušile prethodnu vladu, treba da budu ključni faktor u manjinskoj vladi i parlamentu, a ne bilo čija ikebana zarad nekoliko funkcionerskih pozicija. Socijaldemokrate jesu spremne da daju doprinos postizanju konačnog dogovora, ali nijesu spremne da se igraju državnim interesima, baš kao ni da se stave u ulogu dizača ruku u vladi i Skupštini u kojima dominantnu ulogu imaju anti-NATO političke strukture diskutabilnih političkih i ideoloških svjetonazora. Jednako nijesu spremne da zaborave na potpisani sporazum o političkim i programskim prioritetima praktično svih poslanika koji su glasali za smjenu Leposavića, Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, smijenili 42. Vladu i predsjednika parlamenta, a na osnovu kojih je trebalo da se i koncipira manjinska vlada, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva Socijaldemokrata.

Iz saopštenja Predsjedništva jasno je da je Socijaldemokratama apsolutno neprihvatljiva ponuda mandatara za potpredsjedničko mjesto u Skupštini i nestranačko mjesto za ministra kulture.

Kako je navedeno, davanje kapitalno važnih resora u vladi onima koji ,,nijesu podržali niti jednu odluku jasne evropske i evroatlantske većine u parlamentu bilo bi neprihvatljivo, a posebno bi bilo .

– A posebno bi bilo neodgovorno, naročito nakon jednog neuspjelog političkog eksperimenta, da se tim strukturama da mjesto predsjednika Skupštine, kojim se omogućava pristup osjetljivim bezbjednosnim podacima, odnosno pravo veta na odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, dok bi se građanske partije koristile kao demokratsko i evropsko pokriće – pojasnili su iz SD.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još