Konsultacije o popisu prema nacionalnim i evropskim standardima

 Konsultacije o popisu prema nacionalnim i evropskim standardima

ilustracija

Konsultacije na pripremi Nacrta zakona o popisu stanovništva sprovedene su kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri poštovali profesionalni standardi, evropska regulativa i nacionalno zakonodavstvo, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Iz tog resora su reagovali na saopštenje direktorice MONSTAT-a Gordane Radojević da je način na koji se trenutno pokušavaju uraditi pripreme za popis stanovništva u ovoj godini u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i evropskim standardima.

Iz Vladinog resora podsjećaju da shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave nadzor nad zakonitošću i cjelishodnošću rada i zakonitošću upravnih akata i drugih upravnih aktivnosti Uprave za statistiku vrši MFSS.

“Resorno ministarstvo predlaže izmjene/dopune zakonske regulative, odnosno u ovom slučaju priprema i upućuje Vladi Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, a zakonom se stvara formalni osnov za sprovođenje Popisa i kao takav predstavlja okvir za dalje sprovođenje aktivnosti koje autonomno sprovodi Uprava za statistiku”, kaže se u dopisu MONSTAT-u.

Kako se navodi, konsultacije povodom utvrđivanja Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova organizovane su da bi se u saradnji dvije institucije (i pored toga što formalno Nacrt zakona utvrđuje resorno ministarstvo) razmotrio dostavljeni tekst nacrta zakona.

“Identifikovali svi rizici koji mogu uticati na realizaciju najznačajnije aktivnosti Uprave za statistiku, kakva je Popis, a sve u cilju pružanja odgovarajućih inputa odnosno predloga za odlučivanje po ovom pitanju Vladi Crne Gore koja utvrđuje Predlog zakona”, kaže se u dopisu.

Ministar Milojko Spajić, u dopisu Radojević, ističe da ona u više navrata ukazuje na “insistiranje od predstavnika MFSS na sastancima da se odustane od poštovanja zakonom definisanih procedura i evropskog standarda kvaliteta”.

“To odgovorno odbacujemo kao netačno, budući da je čitav proces konsultacija na pripremi Nacrta zakona sproveden kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri poštovali profesionalni standardi, EU regulativa koja nas obavezuje kao zemlju kandidata za članstvo, kao i nacionalno zakonodavstvo u ovom dijelu”, kaže se reagovanju.

Navodi se da je u tom cilju i intencija da se zakonom detaljno propišu sve aktivnosti koje mogu biti predmet tumačenja u postojećem kontekstu sprovođenja Popisa, kao i plana aktivnosti na njegovom sprovođenju.

“Na čemu je jedino i insistirano Upravi za statistiku kako bi se utvrdio najoptimalniji model i vremenski okvir sprovođenja aktivnosti”, kaže se u dopisu MFSS-a.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još