Kontrola državne pomoći je unutrašnje pitanje Crne Gore

 Kontrola državne pomoći je unutrašnje pitanje Crne Gore

Izvor: European Commission

Izvršenje kontrole državne pomoći u Crnoj Gori je stvar crnogorskog organa državne pomoći, a na Evropskoj komisiji nije da kontroliše odluku o gašenju nacionalnog avio-prevoznika, saopštili su Pobjedi iz Evropske komisije.

“Na crnogorskoj Vladi je da donese takvu odluku (gašenje MA).

Generalno, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i zalaganjem preuzetim u pregovorima o pristupanju (poglavlje 8), Crna Gora treba da nastavi da teži potpunom usklađivanju sa pravilima EU, uključujući i pravila konkurencije i da pokaže efikasno sprovođenje takvih pravila na nacionalnom nivou”, kazala je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero za Pobjedu.

Na pitanje da li Evropska unija dozvoljava dodjeljivanje državne pomoći državnim preduzećima na način na koji je to činila prethodna Vlada, te da li bi novo pomaganje predstavljalo kršenje domaćeg i evropskog zakonodavstva, iz EU kažu da je izvršenje kontrole državne pomoći u Crnoj Gori stvar crnogorskog organa državne pomoći.

“Komisija ostaje na raspolaganju da pruži podršku crnogorskim vlastima u sprovođenju pravila EU, uključujući ona o državnoj pomoći”, poručuju iz EK.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još