Kovid potvrda potrebna za ulazak u vjerske objekte, teretane, bioskope; Odgađa se uvođenje potvrde u javnoj upravi do izjašnjenja

 Kovid potvrda potrebna za ulazak u vjerske objekte, teretane, bioskope; Odgađa se uvođenje potvrde u javnoj upravi do izjašnjenja

Uvođenje Nacionalne digitalne COVID potvrde u javnoj upravi odgađa se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu ovakve eventualne odluke. Takođe, nacionalne kovid potvrde biće potrebne za ulazak u dječije igraonice, vjerske objekte, teretane, bioskope… To je saopšteno danas na pres konferenciji Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje na kojoj je predstavljena trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19.

“Uvođenje Nacionalne digitalne COVID potvrde u javnoj upravi odlaže se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu ovakve eventualne odluke”, kazala je ministarka Borovinić Bojović.

Tim povodom, naredne sedmice će u Ministarstvu pravde biti organizovan sastanak na koji će biti pozvani i ombudsman Siniša Bjeković i Zastupnica Crne Gore pri Evropskom sudu za ljudska prava Valentina Pavličić.

“Napominjem da se i na inicijativu Ministarstva zdravlja svake sedmice održavaju sastanci sa predstavnicima Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane, Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije”, navela je Borovinić Bojović.

Istakla je da su od Ministarstva javne uprave zatražili da sprovedu anonimnu anketu kako bi u dogledno vrijeme znali tačan obuhvat imunizovanih u javnoj upravi.

“Kako bismo targetirali one koji i dalje razmišljaju o vakcinaciji jer je plan da se organizuje ciljana imunizacija onih koji su zainteresovani. Javna uprava mora da bude primjer”, kazala je ona na konferenciji.

Napomenula je da je od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja koji su u procesu rada do sada imunizovano oko 85 odsto što je zaista, kaže, pohvalan rezultat.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja i IJZCG će provjeriti kapacitete testiranja na korona virus u privatnim i državnim laboratorijama jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje.

Nacionalne digitalne COVID potvrde biće validne šest mjeseci nakon druge doze odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da doboju svoju treću doze vakcine.

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, je uslov za ulazak i u:

· Dječije igraonice (jedna osoba na osam metara kvadratnih)

· Vjerske objekte

· Teretane

· Bioskope

· Pozorišta

· Koncertne hale

Zabrana  novogodišnjih koncerata, podsjećamo, donešena je ranije.

“Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi”, kazala je Borovinić Bojović.

“Dozvoljen je rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja. Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu. Prijedlog je i da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera”, navela je ona.

Galić – Povećan broj hospitalizovanih

Broj novozaraženih novim koronavirusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je za oko 22% manji u odnosu na 14 dana ranije, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

Trenutno najveće stope 14-dnevne kumulativne incidencije su u opštinama Tivat, Andrijevica, Cetinje, Nikšić i Podgorica.

Broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice je za oko 11% veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije.

Trenutno broj hospitalizovanih osoba u COVID odjeljenjima bolnica je 305, a po ustanovama to izgleda ovako:

KCCG: 114

OB Bar: 26

OB Pljevlja: 18

OB Bijelo Polje: 11

OB Berane: 30

OB Kotor: 36

OB Nikšić: 36

SB Brezovik: 34

Do danas, u Crnoj Gori je jednom dozom vaksinisano 56,6% punoljetnih stanovnika, sa dvije doze vakcinisano je 52,6% a sa tri doze 8,4%. U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba je primio Sinofarm vakcinu, njih 63%.

“Kada govorimo o imunizaciji protiv COVID -19 infekcije po uzrastnim kategorijama, u kategoriji 70-79 godina odnosno 60-69 najveći je obuhvat imunizacije i iznosi 70% odnosno 65,5%, a najmanji u starosniim kategorijama od 18-24 godine odnosno 25-49 i iznosi 46,8% odnosno 57,2%”, naveo je Galić.

Što se tiče obuhvata imunizacije po opštinama, opštine sa najvećim obuhvatom imunizacije u Crnoj Gori su: Kotor, Cetinje i Podgorica, dok je najmanji u opštinama Gusinje i Petnjica gdje, nažalost, bilježimo jednocifren procenat imunizacije.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore ponovo apeluje na sve građane da više ne oklijevaju već da se odazovu otvorenom pozivu za imunizaciju. Po podacima Instituta od ukupnog broja propisno vakcinisanih građana koji iznosi 240 109, ipak, zarazilo se 15 395 građana što oko 7% .S obzirom da je zima i sezona respiratornih infekcija pored COVID 19 infekcije nas očekuje i sezona gripa s toga molim sve građanje, posebno starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, zdravstvene radnike i radnike u kolektivnom smještaju, trudnice i djecu  kao posebne kategorije da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, vakcina ima dovoljno za sve”, kazao je Galić.

“Donesite najbolju odluku da zaštitite sebe, svoju porodicu i zajednicu. Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima kako biste saznali činjenice o vakcinama protiv COVID-19. Informišite se kada treba dobiti dodatnu, treću dozu  vakcine. Dajte svoj doprinos kako bismo pobijedili ovaj virus. Vakcinišite se što prije”, zaključio je on.

IZVOR FOS MEDIA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još