Krivokapić dao saglasnost za kadrovska rješenja Leposavića

 Krivokapić dao saglasnost za kadrovska rješenja Leposavića

izvor gov.me

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić potpisao je rješenja kojima se za vršioce dužnosti u direktoratima i kancelariji Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava određuju službenici koje je predložio ministar Vladimir Leposavić, čiju je ostavku premijer nedavno zatražio.

Za v.d. generalnog direktora Direktorata za pravosuđe određen je dosadašnji načelnik Direkcije za organizaciju pravosuđa Momir Jauković, magistar pravnih nauka.

Dužnost generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju vršiće diplomirana pravnica Lidija Mašanović, načelnica Direkcije za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Nataša Radonjić izabrana je za vršiteljku dužnosti generalne direktorice Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija. Ona je radila kao samostalna savjetnica I u Direkciji za kontrolu kazni zatvora.

Direktoratom za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom rukovodiće u v.d. statusu diplomirana pravnica Aleksandra Popović, takođe samostalna savjetnica I u tom ministarstvu.

Advokat Božidar Čarmak određen je za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo.

Konačno, za vršiteljku dužnosti sekretarke Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava postavljena je samostalna savjetnica u Službi za opšte i finansijske poslove Andrijana Medojević.

Svi oni postavljeni su za vršioce dužnosti u resoru pravde, ljudskih i manjinskih prava do postavljanja generalnih direktora/ica u skladu sa zakonom, najduže do šest mjeseci. Prethodno su predlozi ministra Leposavića bili dostavljeni Komisiji za kadrovska pitanja Vlade Crne Gore.

Rješenja o njihovom određivanju za vršioce dužnosti donijeta su 12. aprila.

Premijer Krivokapić u vanrednom obraćanju javnosti 5. aprila saopštio je da će pokrenuti postupak za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog njegove sporne izjave o Srebrenici prilikom odgovaranja na poslanička pitanja u Skupštini 26. marta.

Leposavić je odbio da podnese ostavku i kazao da će biti ministar sve dok ima povjerenje Skupštine, što je izazvalo političku krizu unutar članica vlasti.

Demokratski front kao najbrojnija politička grupacija iz parlamentarne većine neće podržati takvu inicijativu i ovih dana pozivaju na pomirenje premijera i ministra. Demokratska Crna Gora saopštila je da neće braniti ministra od nesporne greške, niti će ga smjenjivati sa Demokratskom partijom socijalista.

Iz koalicije “Crno na bijelo” okupljene oko Građanskog pokreta URA najavili su da će glasati za smjenu ukoliko se ona nađe na dnevnom redu u Skupštini, što bi uz glasove poslanika opozicije bilo dovoljno za razrješenje Leposavića.

Pojedini funkcioneri partija koje čine većinu smatraju da bi izglasavanje nepovjerenja ministru uz podršku DPS dovelo do gubitka legitimiteta Vlade, a moguće i do njenog pada.

Kakav će biti rasplet ove zavrzlame – razrješenje u Skupštini, ostavka ministra ili izmirenje Krivokapića i Leposavića kako bi se sačuvala postojeća vlast – ostaje da se vidi.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još